Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: M.M ]

03. 06. 2019. 17:26   >>  17:31

SIMOVIĆ ISTAKAO

Sektori da sarađuju intenzivnije

Sektori poljoprivrede, trgovine i turizma trebalo bi intenzivnije da sarađuju, što je uslov njihovog napretka pojedinačno, ocijenio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović i dodao da te aktivnosti treba da imaju kontinuitet.

 

Sektori poljoprivrede, trgovine i turizma trebalo bi intenzivnije da sarađuju, što je uslov njihovog napretka pojedinačno, ocijenio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović i dodao da te aktivnosti treba da imaju kontinuitet.

„Saradnja je i poruka i prilika da dam preporuku sugestiju i molbu – sarađujmo. Prije svega, sugerišem ostvarivanje saradnje unutar i između pojedinih sektora - poljoprivrede, trgovine i turizma“, rekao je Simović na susretu proizvođača, hotelijera i trgovaca u Kolašinu, u okviru projekta Kupujmo domaće.

On je predložio da ta saradnja bude iskrena, potpuno partnerska, kontinuirana i sa punim razumijevanjem da je to uslov i formula napretka za sve pojedinačne sektore.

Simović je, kako je saopšteno iz Ministarstva, kazao da se ti sektori međusobno dopunjuju, da su komplementarni i jedan drugog podstiču, te da ovakve aktivnosti trebaju da imaju kontinuitet i da svi zajedno tome doprinose.

Susret u Kolašinu održan je u cilju promocije izuzetnog uspjeha crnogorskih proizvođača na nedavno održanom Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, na kome su osvojili 163 nagrade i priznanja.

Susret je organizovala Privredna komora (PKCG) u saradnji sa ministarstvima poljoprivrede, ekonomije i turizma, Nacionalne turističke organizacije i Investiciono-razvojnog fonda (IRF).

„U Kolašinu svjedočimo brojnim rezultatima koje je ostavario sektor poljoprivrede, što je potvrđeno brojnim priznanjima na prestižnom međunarodnom sajmu kakav je u Novom Sadu“, kazao je Simović.

Simović je čestitao svim nagrađenima, vlasnicima ovih kompanija, poljoprivrednih pogona, preduzetnika, individualnih gazdinstava, njihovom menadžmentu i njihovim uposlenim.

On je poručio da će nastaviti da realizuju takvu saradnju kakva se danas demonstrira.

„Nastavićemo saradnju između vrijednih proizvođača odgovornih preduzetnika, PKCG kao važne zajedničke adrese za okupljanje i dijalog, resornih ministarstava, IRF-a, uključujući i predstavnike medija koji treba da budu dobar transfer ovih poruka prema crnogorskoj javnosti“, kazao je Simović.

Predsjednik PKCG, Vlastimir Golubović, je kazao da su crnogorski proizvođači na Sajmu u Novom Sadu osvojili respektabilan, nikada veći broj nagrada, koje potvrđuju da crnogorski proizvođači imaju ponudu koja može odgovoriti potrebama zahtjevnih tržišta i konkurencije.

“Izražavam poštovanje, prije svega, prema vašim naporima da unaprijedite sopstvenu proizvodnju, podignete na najviši nivo kvalitet vaših proizvoda, čuvajući prepoznatljivost domaćih karakterističnih ukusa, a istovremeno ispunjavajuću zahtjevne standarde savremene prerade i proizvodnje”, rekao je Golubović.

On je podsjetio da je Komora bila veoma posvećena kako promociji domaćih proizvoda, tako i nastojanjima da oni budu što je moguće više zastupljeni u našim trgovinama i ugostiteljsko - hotelskim objektima.

“Neće zvučati neskromno kada kažem da su rezultati tih napora bili vidljivi, iako smo uvijek smatrali da treba i mogu biti bolji. PKCG, već desetu godinu, sistematično i istrajno realizuje projekat Dobro iz Crne Gore, kao i da je tokom prethodne godine, kroz sinergetsko djelovanje Vlade i privrednika, prepoznatljivost domaćih proizvoda podignuta na veći nivo kroz dvije aktivnsoti Kupujmo domaće i Domaći ukusi”, precizirao je Golubović.

On je podsjetio da Crna Gora ima naglašen disbalans u spoljnotrgovinskom poslovanju, što je razlog da se sve snage usmjere ka većoj afirmaciji i boljoj zastupljenosti i pozicioniranju domaćih proizvoda na tržištu.

„Ovo nije jednostavan posao, što je poznato proizvođačima, a i turističkim, ugostiteljskim i trgovinskim poslenicima. Uprkos tome, lično smatram da kvalitet domaćih proizvoda koji se nudi na našem tržištu, uz međusobno dobro razumijevanje opšteg interesa svih nas u ovom lancu, može i treba da odgovori takvoj konkurenciji“, kazao je Golubović.

Generalni direktor Direktorata za invsticije i razvoj malih i srednjih preduzeća Ministarstva ekonomije, Radosav Babić, ocijenio je da je dobra saradnja između proizvođača i trgovinskih lanaca i turističke privrede presudna za uspjeh projekata Kupujmo domaće i Domaći ukusi, koji imaju za cilj bolji plasman domaćih proizvoda i povezivanje sektora poljoprivrede, turizma i trgovine.

On je kazao da je podrška preduzetništvu i malim i srednjih preduzećima prioritet djelovanja Ministarstva ekonomije i Vlade, kroz brojne projekte.

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Damir Davidović, kazao je da trud i zalaganje proizvođača hrane u Crnoj Gori, uz značajnu podršku Vlade, daje kvalitetne rezultate, koji se mogu najbolje multiplikovati kroz rastuću turističku potrošnju.

„I u turizmu bilježimo slične i sve bolje rezultate, što predstavlja veliku šansu za poboljšanje plasmana domaćih proizvoda. Govorimo o pravom momentu da ta dva sektora – sektor proizvodnje i sektor usluga kroz turizam povežemo da daju ukupan efekat.“, kazao je Davidović.

On je saopštio da je procjena da se u ovoj godini ostvari 14 miliona noćenja, što je približno 40 miliona obroka koji treba da budu posluženi.

Direktor IRF-a, Zoran Vukčević, naveo je da je uspjeh koji su proizvođači postigli u Novom Sadu značajan uspjeh za Crnu Goru, a posebno da treba da bude podstrek mladim ljudima da pokrenu sopstveni biznis.

Vukčević je rekao da je IRF kao podrška razvoju domaćih komapnija imao značajnu ulogu i u uspjehu nagrađenih proizvođača koji su kreditno podržani sa blizu 50 miliona EUR, te da će sa tim pristupom nastaviti i u narednom periodu.

U ime nagrađenih proizvođača obratila se direktorica Plantaža, Verica Maraš koja je ocijenila da su proizvođači pokazali da je kvalitet domaćih proizvoda u skoro svim sektorima iz dana u dan sve bolji i time su ukazali i na potencijale i vrijednosti naše poljoprivrede.

Predstavnik trgovinskog sektora, predsjednik Odbora direktora Voli trade, Dragan Bokan, kazao je da u toj kompaniji vjeruju u domaće proizvođače i crnogorske proizvode i da se kao kompanija ozbiljno bave stvaranjem mogućnosti za plasman domaćih proizvoda.

„O tome najbolje govori podatak da smo u prošloj godini u odnosu na 2017. uvećali otkup poljoprivrednih proizvoda za oko 800 tona, što je rast od 20 odsto. Finanijski, od domaćih proizvođača otkupljeno je oko 3,1 miliona EUR vrijednosti proizvoda“, kazao je Bokan.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније