Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

05. 06. 2019. 23:05 >> 23:04

PROJEKAT UNICEF-A

Roditeljstvo izazov i odgovornost

Biti roditelj najveći je izazov i odgovornost na planeti, ali istovremeno i iskustvo koje najviše nagrađuje čovjeka, poručila je zamjenica šefa predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru, Mihaela Bauer.

Ona je, na 30. godišnjici Konfencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta kazala da je zadovoljstvo pridružiti se pokretanju UNICEF-ovog mjeseca roditeljstva na globalnom nivou promovisanjem programa "Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje za djecu u ranom razvoju".

Prema njenim riječima, prije tri godine, 77 odsto roditelja u Crnoj Gori kazalo je da država treba da pruži podršku roditeljima tokom podizanja djece.

"Na osnovu tog zahtjeva, UNICEF je podržao uvođenje međunarodno poznatog programa 'Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje za djecu u ranom razvoju', kao novog vida podrške roditeljima u sektorima zdravstva, obrazovanja i civilnog društva", rekla je Bauer.

Ona je navela da je program do sada primijenjen u četiri opštine, i da njegova evaluacija ukazuje na to da značajno pomaže u poboljšanju odnosa između roditelja i djece.

"Treba da se pridružimo UNICEF-ovom mjesecu roditeljstva apelom na sve relevantne institucije, da podrže širenje škola roditeljstva u svim crnogorskim opštinama", poručila je Bauer.

Zamjenica ministra prosvjete Arijana Nikolić Vučinić, kazala je da su od UNICEF-a dobili ponudu koju su odmah prihvatili, jer su u centru bili roditelji.

"Obuka roditelja doprinijeće djeci u njihovom vaspitanju i poboljšanju ponašanja. Ono što je bitno, jeste činjenica da je mladim roditeljima program pomogao", kazala je Nikolić Vučinić.

Pomoćnik ministra zdravlja Miro Knežević, rekao je da zdravstvene ustanove igraju veliku ulogu u promociji roditeljstva.

"Zdravstvene ustanove su mjesta gdje roditelji i djeca dolaze u kontakt sa zdravstvenim radnicima i koji su u mogućnosti da na tim mjestima pruže veliku podršku", kazao je Knežević.

Izvršna direktorica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović rekla je da su roditelji i više nego zainteresovani da se uključe u program roditeljstva, te da su pripremljene liste čekanja za naredne cikluse koji tek treba da uslijede i koji će se organizovati u cijeloj Crnoj Gori.

"Neke stvari su sada drugačije i zbog toga je potrebno da budemo u skladu sa vremenom i da shvatimo potrebe naše djece", istakla je Mihailović.

Polaznica drugog ciklusa program Roditeljstvo, Biljana Bešović kazala je da je ovo jedna od najvažnijih edukacija koje može da pruži sebi i svojoj djeci.

"Koristi škole Roditeljstva su velike, jer sad poznajem razne mehanizme i alate koje ranije nijesam poznavala", kazala je Bešović.

Otac koji je pohađao program Nikola Perović kazao je da je najvažnije kod ovog programa što čovjek odnosno roditelj može da iznosi svoje probleme, a da se ne osjeća nelagodno.

„Moj osnovni problem je bio organizacija vremena, kao i poboljšanje kvaliteta života uopšte", istakao je Perović.

Nakon primjenjivanja tehnika, objasnio je Perović, kod njegove djece ponašanje se znatno promijenilo i poboljšalo, dok je on kao roditelj organizovaniji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније