Žabljak
Pretežno oblačno
13.4 °C
Pljevlja
Pretežno oblačno
11.3 °C
Herceg Novi
Umjereno oblačno
14.9 °C
Nikšić
Pretežno oblačno
11.4 °C
Cetinje
Pretežno oblačno
11.3 °C
Bar
Umjereno oblačno
14.7 °C
Podgorica
Umjereno oblačno
15.0 °C
Ulcinj
Pretežno oblačno
14.1 °C
Kolašin
Pretežno oblačno
13.0 °C

Društvo

[ Objavila B.B. ]

DEKAN RADUNOVIĆ 10. 06. 2019. 09:15   >>  09:28 2

DEKAN RADUNOVIĆ

Stvorena baza za školovanje kvalitetnih ljekara

Nakon više od dvije decenije trajanja Medicinskog fakulteta UCG, stvorena je kadrovska baza nastavnika i saradnika, kompetentna da studentima približi savremena dostignuća nauke i prakse u medicinskom obrazovanju, smatra dekan Medicinskog fakulteta prof. dr Miodrag Radunović.

Radunović je kazao da su studenti tog fakulteta u prilici da, kroz međunarodnu razmjenu, uporede svoje znanje i vještine sa kolegama u regionu i Evropi. Jedan broj mladih kolega je kliničku praksu obavljao ili trenutno obavlja na prestižnim univerzitetima u Italiji, Austriji, Njemačkoj, Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj.

"Sa zadovoljstvom ističem da ima doktora koji su diplomirali na Medicinskom fakultetu u Podgorici, a zaposlenje našli na klinikama u zemljama EU, dobili specijalizacije i najbolji su promoteri dostignuća Medicinskog fakulteta i Univerziteta Crne Gore u cjelini" istakao je Radunović.

Kako je dodao nastavne baze Medicinskog Fakulteta su zdrastvene ustanove koje pružaju najviši nivo zdrastvene zaštite: Klinički centar CG, Institut za javno zdravlje, Dom zdravlja u Podgorici, Specijalna bolnica Brezovik. Postoje uslovi za adekvatnu edukaciju, kvalitetan odabir saradnika koji studentima prezentiraju dostignuća u kliničkoj nauci i praksi.

"Uvođenje kliničkih rotacija saradnika i studenata tokom obavljanja kliničke prakse, omogućava da se studenti upoznaju sa različitom patologijom obilazeći više centara jedne klinike. Rad u malim grupama (specifičnost rada studenata medicine) je uslov kvalitetne edukacije, što je razumljivo, jer se iskustvo i znanje stiče razgovorom i pregledom pacijenata. Da bi unaprijedili kliničku praksu, tokom naredne školske godine uvodimo i Katalog praktičnih vještina, po ugledu na evropske centre, gdje će saradnici u nastavi evidentirati svaku kliničku vještinu koju je student savladao, a ona je osnov njegovog budućeg rada kao doktora" pojašnjava dekan.

Tokom XII semestra i obavljanja kliničkog staža, Radunović dodaje da se student upoznaje sa izazovima različitih bolesti i stanja, stiče iskustvo i uz svog mentora finalizira praktičnu obuku iz kliničke prakse. Nakon savladane, ovako koncipirane praktične nastave, mlade kolege se potpuno kompetentno mogu uhvatiti u koštac sa onim sa čim će se susresti tokom rada u zdravstvenim ustanovama.

Planirano je da Centar za naučnoistraživački rad koji funkcioniše u okviru Medicinskog fakulteta bude pokretač njegovog razvoja. U naučnom fokusu rada Centra je istraživanje molekularne osnove i terapijskih modaliteta različitih bolesti, od kancera do neurodegenerativnih oboljenja. Stavljena je u funkciju PCR laboratorija i napravljen infrastrukturni milje za mlade istraživače.

"Osnivanjem Centra za naučnoistraživački rad i afirmacijom Medicinskog fakulteta kao stožera naučne misli, data je podrška svim zainteresovanim za istraživačku djelatnost. Ističem da je na konkurs Ministarstva nauke apliciralo 17 istraživačkih timova svojim projektima. Odlično koncipirani, utemeljeni u naučnoj praksi, neki su prihvaćeni i odlično ocijenjeni od nezavisnih međunarodnih recenzenata. Osim motivisanosti za inovativnim otkrićem u nauci, data je prilika mladim kolegama da kroz istraživački rad, dobijeni rezultati budu osnova za izradu doktorskih teza", kazao je Radunović.

Kako je dodao, Ministarstvo nauke na čelu sa ministarkom Sanjom Damjanović, uz podršku menadžmenta Kliničkog centra, dalo je dodatni stimulans mladim doktorandima da učestvuju na konkursu Ministarstva nauke za NIR u okviru doktorskih studija.

"Potpisali smo Sporazum o saradnji sa Medicinskim fakultetom u Kragujevcu, koji ima respektabilnu naučnoistraživačku laboratoriju, gdje doktorandi iz Crne Gore imaju mogućnost istraživanja, uz punu pomoć mentora sa Medicinskog fakulteta u Kragujevcu" ističe dekan.

Radunović napominje da je trenutno aktuelno 11 međunarodnih projekata, kroz Erasmus, COST program, IPA fondove, ili su to nacionalni projekti.

"S obzirom na to da se neki projekti realizuju sa kolegama iz regiona i EU, to omogućava našim kolegama razmjenu iskustava, upoznavanje sa savremenim tehnologijama korištenjem laboratorija, tako da dobijeni ishodi istraživanja mogu dati doprinos nauci" kazao je dekan.

Ove godine Fakultet organizuje prvi Kongres studenata medicine, stomatologije i farmacije i mladih doktora medicine, stomatologije i farmacije sa međunarodnim učešćem (MIMS 2019).

Dekan je podsjetio da će se kongres organizovati od 3. do 6. oktobra 2019. godine, te da Organizacioni odbor uveliko priprema program MIMS-a.

Studenti, mladi doktori, učesnici ovog konkgresa će, kroz predavanja, radionice, prezentacije naučnih radova i bogat socijalni program, biti u prilici da razmijene iskustva, usavrše dosadašnja i steknu nova znanja, ali i da otvore put budućoj saradnji sa kolegama iz inostranstva.

Dosadašnji broj prijava, ističe Radunović, obećava da će MIMS biti prepoznat i van Crne Gore, kao i da će postati tradicionalan događaj. Stoga, sa velikim zadovoljstvom pozivamo i naše buduće studente da uzmu učešće na MIMS-u.

Na 63. sastanku Evropske asocijacije stomatologije (EDSA), u aprilu, u Rusiji, jednoglasno je podržano učlanjenje fakulteta i Crnogorskog komiteta za međunarodnu saradnju studenata stomatologije - MoDSA u Evropsku asocijaciju studenata stomatologije. To naj način, pojašnjava dekan, Medicinski fakultet, Studijski program Stomatologija, postao je 33. članica ove evropske asocijacije.

"Značaj učlanjenja u ovu asocijaciju za studente stomatologije ogleda se u mogućnosti učešća na međunarodnim skupovima i aktivne razmjene iskustava i edukaciji. Radionice, aktuelne teme iz oralnog zdravlja, upoznavanje sa savremenim dostignućima i novim tehnologijama, otvaraju široke mogućnosti našim studentima. Sve ovo će unaprijediti kvalitet edukacije, promijeniti pogled i interesovanje za stomatologiju kao buduće zanimanje. Sljedeći domaćini sastanka su Berlin, 2019. Turska, 2020. Strazbur, Francuska" kazao je on.

Radunović ističe na u cilju unapređenja kvaliteta obrazovnog procesa, kroz program Kontinuirane medicinske edukacije (KME), uz saradnju sa Centrom za nauku Kliničkog centra (CzNKC) i Ministarstva zdravlja Crne Gore, omogućili su gostovanje eminentnih akademskih autoriteta iz regiona i Evrope, koji su održali predavanja na Medicinskom fakultetu, a neki i praktično demonstrirali svoje umijeće u zdravstvenim ustanovama, prije svega u KCCG.

"Među gostujućim predavačima tokom ove studijske godine su predavači, prepoznatljivi na akademskoj mapi Evrope i USA, kao što su prof. dr Milenko Bevanda, prof. dr Elizabeta Ristanović, prof. dr Memet Ozek iz Turske, koji je gostujući profesor i na Harvardu, potom prof. dr Dragan Radovanović, prof. dr Polona Selič, prof. dr Borut Peterlin, prof. dr Cihan Uras, doc. dr Halil Kara (Turska)", navodi Radunović.

Osim odličnih ocjena tokom studija, studenti Medicinskog fakulteta, kako kaže, nalaze vremena da na najbolji način afirmišu Medicinski fakultet i humanu misiju svoje profesorije.

"Aktivno su participirali u promociji zdravlja tokom datuma koji su simbolično označeni u kalendaru Svjetske zdravstvene organizacije, kao dani kada moramo aktivnostima skrenuti pažnju društvu na narastujuće zdravstvene probleme" kazao je Radunović.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Pravila komentarisanja sadržaja Portala RTCG
Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Da biste komentarisali vijesti pod vašim imenom

Ulogujte se

Novo