Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

12. 06. 2019. 09:15   >>  09:28 17

CP PORUČUJE

Crnogorci da stanu uz svoju crkvu

Crnogorci moraju da stanu uz svoju crkvu poručuju iz Crnogorskog pokreta i dodaju da će pravoslavni vjernici u Crnoj Gori uskoro imati crkvu koja okuplja i širi ljubav prema državi.

Podsjećaju da je Crnogorski pokret je u julu 2016. godine, zajedno sa Crnogorskim državotvornim forumom i tadašnjim CDU, uputio tadašnjem predsjedniku, Filipu Vujanoviću, pismo sa molbom da se zauzme za povratak statusa Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi kakav je imala prije 1918.

CP pozdravio je izjavu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, koji je poručio da će on i vladajuća partija, DPS, učiniti “„važan korak, kojim će ispraviti tešku nepravdu učinjenu Crnoj Gori početkom 20 vijeka, a to je obnova autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve (CPC)”.

Podsjećaju da je jedan od programskih ciljeva Crnogorskog pokreta vraćanje CPC statusa kakav je imala i kakav treba da ima, ne samo u kanonskom pogledu, već i kao izuzetno važnom činiocu crnogorskog identiteta.

“Dugogodišnji nepriličan položaj CPC i njen loš materijalni satus nije joj omogućavao da obavlja svoje dužnosti na način koji bi zadovolji sve njene poštovaoce. Bez bogomolja, mogućnosti školovanja i materijalnog obezbjeđenja klira nije se moglo više. Nikako nije dobro što se iz tog nezadovoljstva odgovornost premješta na personalni plan i mešetari među Crnogorcima”, poručuju iz CP.
    
Kažu da CPC danas ima, pored vladike, dva episkopa, jednog u Argentini, jednog u Beču, 20 sveštenika, đakona i podđakona, crkvene opštine u Italiji, na Sardiniji, u Belgiji, Njemačkoj i Argentini, sve sa vrlo oskudnom materijalnom pomoći.

“Osim toga, CPC ima liturgijsko jedinstvo sa Ukrajinskom autokefalnom pravoslavnom crkvom, sveštenike u Nikšiću, Kotoru, Tivtu, Cetinju i Podgorici koji redovno drži službu za vjerujuće”, poručuju iz CP.
    
Crnogorci, kako poručuju iz Crnogorskog pokreta, moraju da stanu uz svoju crkvu, jer samo tako će sebe odbraniti od zlonamjere sa raznih strana.

“Uz pomoć države i predsjednika države, jer čvrsto vjerujemo u njegovu rješenost, stvari će doći na svoje mjesto i pravoslavni vjernici u Crnoj Gori će imati crkvu koja okuplja, koja ovaploćuje ljubav prema našoj otadžbini, Crnoj Gori, njenom prosperitetu, širi međuetnički i međukonfesionalni sklad, kao tradiciji crnogorskoj, koja neće svađati i dijeliti ljude. Jednom riječju – crkvu kakvu zaslužuju”, poručuju iz CP

Raduje ih kažu što će 16. juna na Troičin dan, u 10 sati, u crkvi Svetog Ivana Crnojevića na Cetinju, biti obavljena hirotonija arhimandrita Borisa (Bojovića) u čin episkopa Crnogorske pravoslavne crkve.

“Crnogorski pokret poziva sve svoje članove i simpatizere da svojim prisustvom uveličaju ovaj izuzetno važan i svečan trenutak, i za crkvu, i za vjerujuće ljude u Crnoj Gori, te da se odazovu u što većem broju. To je naša dužnost kao ljudi koji bezrezervno vole svoju otadžbinu Crnu Goru i koji razumijemo kolika je važnost za budućnost Crne Gore da povrati mir i harmoniju među vjernicima kroz svoju Crkvu, koja neće biti politička ekspozitura ambicija izvan Crne Gore”, poručuju iz CP.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније