Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: M.M ]

13. 06. 2019. 17:42 >> 17:48

ZAVOD ZA TRANSFUZIJU

Dobrovoljno davanje krvi podržava 90 odsto građana

U Crnoj Gori 90 odsto građana podržava dobrovoljno davalaštvo krvi, i smatra da je to human postupak koji treba podržati, kazao je referent za dobrovoljno davalaštvo krvi u Zavodu za transfuziju krvi, Dražen Đurašković.

On je povodom 14. juna, Svjetskog dana dobrovoljnog davanja krvi, kazao da je povećanje znanja građana o dobrovoljnom davalaštvu krvi evidentno, i da je postignutno brojnim aktivnostima.

Prema njegovim riječima, sve je to potvrđeno i u nedavnom istraživanju koje je za potrebe Zavoda, uradila kompanija Ipsos.

„Podaci pokazuju da dobrovoljno davalaštvo krvi u Crnoj Gori podržava 90 odsto građana, dok je ispitivanje javnog mnjenja pokazalo da je više od polovine građana, njih 57 odsto, čulo ili pročitalo nešto vezano za doborovljno davalaštvo krvi“, rekao je Đurašković agenciji MINA.

On je rekao da je prošle godine realizovano više od 18 hiljada donacija, odnosno da je na kraju godine procenat davalaštva krvi bio tri odsto.

„Sa ukupno 219 organizovanih akcija i oko 1,5 hiljada davalaca koji su dobrovoljno dali krv prvi put, zadovoljni smo postignutim rezultatima i dugujemo veliku zahvalnost svima koji su uvidjeli značaj pravovremenog obezbjeđivanja stabilnih zaliha ovog lijeka“, kazao je Đurašković.

On je istakao da su zadovoljni postignutim rezultatima u prvih pet mjeseci ove godine.

„U odnosu na prošlu godinu ostvareno je 530 donacija više. Udio donacija dobrovoljnih davalaca krvi je 43 odsto, odnosno oko 3,6 hiljada donacije dok je prošle godine taj broj bio oko 3,4 hiljade donacija“, naveo je Đurašković.

Akcije dobrovoljnog davanja krvi, kako je objasnio, organizuju se širom Crne Gore, a podaci pokazuju da prosječno tokom sedmice budu organizovane tri akcije.

„Naša statistika pokazuje da davalaštvo krvi nije na istom stepenu razvoja u svim krajevima Crne Gore, što je svakako pokazatelj da u pojedinim sredinama treba povećati aktivnosti na motivaciji i edukaciji stanovništva“, dodao je Đurašković.

Prema njegovim riječima, najbolji odziv dobrovoljnih davalaca krvi je u Nikšiću, Kotoru i Podgorici.

„U ovim organizacionim djelovima Zavoda, procenat davalaštva je veći od državnog prosjeka i ponosni smo na sve dobrovoljne davaoce krvi iz ovih gradova koji su uvidjeli značaj ove humane misije“, istakao je Đurašković.

On je dodao da je tokom prvih pet mjeseci ove godine realizovano ukupno 107 akcija dobrovoljnog davanja krvi, odnosno 27 akcija više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

„Ovu godinu obilježilo je i uključivanje novih partnera, što utiče ne samo na povećanje broja dobrovoljnih davalaca krvi, već i na promociju i podizanje svijesti naših građana o značaju pravovremenog obezbjeđivanja ovog lijeka za sve pacijente kojima je potreban“, ocijenio je Đurašković.

Kako je kazao, krv koja se prikupi od dobrovoljnih davalaca krvi čini oko 50 odsto ukupnih zaliha.

„Nažalost, i dalje postoji namjensko, odnosno porodično doniranje krvi, kada davalac krv donira isključivo osobi koju poznaje“, rekao je Đurašković.

Cilj Zavoda za transfuziju krvi, prema njegovim riječima, i svih koji posvećeno rade na razvoju davalaštva, jeste da postoji 100 odsto dobrovoljno davalaštvo, odnosno da se sva krv obezbjeđuje kroz akcije dobrovoljnog doniranja krvi i samoinicijativnim donacijama dobrovoljnih davalaca.

„Moramo da napomenemo da smo unazad nekoliko godina naporno radili na tome kako bi udio dobrovoljnih davalaca krvi dostigao sadašnji postotak, i da upravo kroz propagandne i edukativne aktivnosti i organizovanjem akcija dobrovoljnog davanja krvi, ovaj rezultat će, nadamo se, u narednom periodu biti još bolji“, poručio je Đurašković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније