Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: M.M ]

15. 06. 2019. 09:00 >> 11:38
129

MCP VLADI

"Povucite zakon, branićemo svetinje"

U Podgorici je, u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske, održan Trojčindanski sabor, sa kojeg je mitropolit Amfilohije pozvao vlast da donose zakone kakve je pisao Sveti Petar Cetinjski, a ne zakone koji, kako je rekao, stvaraju razdore i mržnju. Istakli su da od Vlade CG zahtjevaju da povuče Prijedlog zakona i da pripremi novi, te da će ukoliko to što skorije ne učini, MCP još odlučnije i saborno istupiti u odbranu svojih svetinja i zakonskih prava.

Mitropolit SPC Amfilohije poručio je da su zlo, grijeh i smrt opaka zla koja gospodare ljudima u svijetu.

"Postoje dvije vrste sabora ovdje na zemlji. Sabor u ime božanske ljubavi, i drugi, sabor oko demonske sile. Koja uništava i skrnavi ljudsko biće i zemaljske narode", rekao je Amfilohije. 

On pozvao je vlast da donose zakone kakve je pisao Sveti Petar Cetinjski, a ne da stvaraju razdore i mržnju.

"Takve zakone da pišu, a ne da stvaraju razdore i mržnju i da na tome grade budućnost Crne Gore", rekao je Amfilohije.

 

Iz Mitropolije je ranije navedeno da pričešću na liturgiji mogu pristupiti samo oni koji su kršteni u Pravoslavnoj crkvi, koji se trude da žive životom crkve i koji su postili trodnevni post, na koji su svi vjernici bili pozvani uoči Sabora.

"Na Sabor su dobrodošli svi koji žele da se pomole i zauzmu jasan stav za odbranu svetinja Božijih i umnoženje bratske ljubavi, blagodareći svim političkim i drugim organizacijama i pojedincima koji su izrazili zabrinutost i spremnost da učestvuju na Saboru", kaže se u saopštenju.

Podsjeća se da Sabor nije mjesto ni za kakve ideološke, političke ili nacionalne simbole ili parole.

 

Javnosti se obratio vladika Joanikije koji je saopštio da je Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovjesti akt koji je uperen protiv Mitropolije crnogorsko primorske.

"Prijedlog zakona pripremljen je jednostrano isključivo od predstavnika Vlade, nije mu prethofio istinski dijalog sa predstavnicima naše crkve. Do danas nije poznato ko su članovi radne grupe za izradu zakona, i postoji li ona uopšte", pita on.

"Zahtjevamo od Vlade Crne Gore da povuče prijedlog zakona i da pripremi novi, ukoliko Vlada to što skorije ne učini mi ćemo još odlučnije i saborno istupiti u odbranu svojih svetinja i zakonskih prava", saopštio je Joanikije.

Oni su sve posjetioce pozvali i da potpišu peticiju.

"Dokument iz 1919. potvrđuje crkvenu imovinu"

Mitropolit crnogorsko-primorske je za RTS saopštio da Mitropolija ima dokument iz 1919. u kome stoji šta tačno pripada državi Crnoj Gori, što će, kako najavljuje, predstaviti i međunarodnoj javnosti.

"Od svih crkava samo jedna kapela u bolnici Danilo Prvi upisana je kao državna imovina, sve ostalo je pripadalo crkvi. I 1868. i 1878.  i za vreme kralja Nikole navodi se šta je državno, šta je vladarske kuće, a šta je crkveno", ukazuje Amfilohije.

Poručio je da Mitropolija crnogorsko-primorska traži da se crkvena imovina koja je oduzeta poslije Drugog svjetskog rata vrati, što je i urađeno 2000, ali, kako je istakao, ta odluka je poslije ukinuta.

 

Пратите нас на

Коментари129

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније