Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

15. 06. 2019. 15:32   >>  15:32 2

IZ OZONA I BREZNICE PORUČILI

Elaborati ukazuju na nepopravljivu štetu od MHE Bukovica

Ekološke nevladine organizacije "Ozon" i "Breznica", smatraju da Ministarstvo ekonomije, konkretno ministarka Dragica Sekulić, ne bi trebala da iznosi stavove o elaboratima procjene uticaja na životnu sredinu za projekte malih hidroelektrana, bez prethodnih konsultacija sa relevantnih institucijama koje su aktivno učestvovale u javnim raspravama i radnim tijelima.

U tim NVO smatraju da je nerezonski diskutovati o ozbiljnim dokumentima, pa i na, za javnost, zatvorenim sastancima kakav je juče bio u Šavniku, bez konsultacije sa onima koji su aktivno učestvovali u procesu donošenja odluka i uložili znanje, iskustvo i vrijeme da procedura procjene uticaja na životnu sredinu dobije suštinsku ulogu u sagledavanju svih relevantih činjenica prije donošenja ključnih odluka i izdavanja građevinske dozvole investitorima, naročito jer Ministarstvo ekonomije nije nadležno za te saglasnosti.

Kako ističu, ako su u Ministarstvu ekonomije u procesu preispitivanja izdatih dozvola za projekte MHE, odlučili da to rade samostalno bez konsultacija sa relevatnim institucijama sistema i ekološkim NVO, to je potpuno pogrešan pristup i ponavljaju predlog da se oformi multisektorska komisija uz učešće predstavnika civilnog sektora, koja bi imala zadatak da uradi analize za svaku MHE pojedinačno, kao i call centar za javnost, čime bi se omogućilo da građani, koji žele da sačuvaju anonimnost, a posjeduju relevantne informacije daju svoj doprinos.

"Mi znamo da takvih ima, jer se nama obraćaju. Kako je u prethodnom periodu od investitora za MHE Bukovica 1 i 2, konzorcijuma 'Hidra MNE' kontinuirano istican kvalitet predmetnih elaborata procjene uticaja na životnu sredinu, sa čime smo saglasni, moramo ukazati i na očiglednu namjeru manipuliasanja javnosti tim dokumentima, koje nedvosmislemo dokazuju nepopravljivu ekosistemsku štetu ukoliko bi došlo do najgoreg scenarija, tj. zarobljavanja rijeke Bukovice u cijevi" navode u saopštenju NVo.

Kao dodaju, da su u Ministarstvu ekonomije pročitali samo rezime predmetnih elaborata za koje je "Hydra MNE" dobila tzv. ekološku saglasnost od Ministarstva održivog razvoja i turizma, odnosno Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, bilo bi im kristalno jasno da tamo, između ostalog, piše da bi izradnja MHE na rijeci Bukovici imala negativne i nepopravljive uticaje na bioraznolikost, floru i faunu, lokalno stanovništvo, a da bi autohtonim vrstama, poput potočne pastrmke, izvjesno bilo totalno uništenje.

"Komisiji Agencije za zaštitu prirode, u kojoj su učestvovali predstavnici ekoloških i lokalnih NVO, kao i domaći i strani eksperati, nije bilo stalo da dokumenti sadrže istinite i nedvosmislene činjenice, iako je elaborat o procjeni štete na okolinu dva puta vraćan na doradu. Smatramo da bi trebalo posebnu pažnju posvetiti kako je došlo do izdavanja građevinske dozvole i omogućeno investitoru da započne građevinske radove, uprkos svemu što piše u predmetnim elaboratima, pa pozivamo ministarku Sekulić da posebnu pažnju posveti tom segmentu prilikom analize dokumentacije", ističu u NVO.

Ekološki nepopravljivo štetni projekti MHE, koji, kako kažu, sem što su uzrokovali efekat društvene krize u lokalnim zajednicama, gdje su se izgradile ili se grade, otvorili su prostor i za javnu diskusiju oko svrhe sprovođenja procedura procjene uticaja na životnu sredinu, pošto daju konkretne primjere kako se ekološke saglasnosti obesmišljavanju, a predmetni elaborati potpuno zanemaruju prilikom donošenja ključnih odluka.

"Pitamo se zašto je tolika važnost data MHE, koje su zanemarljive u proizvodnji električne energije i za energetsku nezavisnost Crne Gore, neke pojedinačno čak na nivou statističke greške, ukoliko se privatni interes investitora ne stavlja iznad javnog. Potpuno je jasno da njihova izgradnja nanosi nesagledive ekološke štete, što negativno utiče i na održivi razvoj u lokalnim zajednicama. Na kraju, još jednom ističemo zabrinutost zbog, napetosti na realiciji lokalno stanovništvo – investitori – lokalna uprava, koju uzrokuju oni kojima je ugrožen privatni interes, pa pozivamo ministarku Sekulić da ne dopusti da ni ona ni javnost bude izmanipulisana i da prihvati naše argumentovane inicijative" zaključuju u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније