Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dan; Objavila: M.M ]

16. 06. 2019. 08:47   >>  08:45 5

NOVAC NA POPRAVKE

Vandalima čuvari mogu stati na put

U Podgorici skoro da ne postoji nijedna javna površina na kojoj vandali nisu djelimično ili u potpunosti uništili mobilijar. Štete koju oni nanose klupama, dječijim igralištima, mobilijaru, širom grada, problem je koji poslednjih godina postaje sve veći, a za koji nadležni organi nemaju rješenje.

Stalno se uništava i popravlja i tako u krug ništa se ne preduzima, a samo se troše pare poreskih obveznika. Umjesto potrošnje novca za gradnju nekog novog dječjeg igrališta, parka ili nečega drugog, novac se troši samo za popravke.

Sugrađani smatraju da treba pojačati kontrole i počinioce kažnjavati strogim kaznama.

“Sve se uništava, vidite i sami svaka je klupa uništena, jedna je premještena bila je na drugom mjestu. Treba čuvati sve što se postavi od mobilijara, to je za dobro svih nas, a posebno djece. Nadležne službe trebalo bi da obilaze javne površine i da kontrolišu. Jedan mi je čovjek rekao da se lako to može sačuvati i predložio da svi iz jednog kvarta koliko je stanara plate po euro nekome da čuva taj dio noću kada se to najčešće uništava čuva taj dio. Mislim da bi to bilo pravo rješenje”, kazala je Nevenka Ojdanić.

Stanko Vlahović smatra da bi trebalo postaviti čuvare koji će patrolirati tokom kasnih večernjih časova kako bi se otkrili oni koji uništavaju.

“Na uništavanje mobilijara ne može uticati niko, a nadležni organi bi trebali malo više da se pozabave sa ovom problematikom. Moje je mišljenje da bi u nekim djelovima trebalo postaviti čuvare i vjerovatno bi neki pomak bio. Treba pokušati, nešto promijeniti, na lijep način onima što uništavaju grad obraćati se ne vrijedi. Oni koji to rade ne znaju što je lijepo. Najstrožije bih kažnjavao one koji to rade, od blagih kazni nema ništa. Takve treba kazniti debelo po džepu nekoliko puta pa više ne bi pomislili to da rade. Klupe su postavljene da ljudi odmore, a oni na to ne gledaju kao na neku dobrobit za društvo. Najlakše je nešto uništiti ili razbiti ali se time ne dobija ništa”,istakao je Vlahović.

Da nešto treba mijenjati kako bi se ovaj problem riješio saglasan je i Marko Radović koji smatra da država treba da preduzme ozbiljnije korake.

Što se tiče vandalizma to je situacija koja se dešava u svim djelovima grada i to upravo govori o nama kakvo smo društvo. Mislim da država nema dovoljno opcija i mehanizama da to spriječi, tako da mi moramo da se mijenjamo. Ne vidim način da se to spriječi, osim ako se lice uhvati na licu mjesta da vrši to djelo nekom novčanom kaznom, ali previše je ipak takvih situacija u poslednje vrijeme. I da bude pojačane kontrole mislim da to neće spriječiti lomljenje inventara u parkovima i igralištima”, naveo je Radović.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније