Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 06. 2019. 21:11 >> 21:11

PURIŠIĆ U ŽENEVI

Sigurno radno mjesto zadatak svakog društva

Pred Međunarodnom organizacijom rada, odnosno pred njenim članicama je, kao nikada do sada, odgovoran zadatak da doprinese ispunjenju svog osnovnog cilja, uspostavi univerzalnog i dugotrajnog mira, koji se može postići jedino ukoliko je zasnovan na socijalnoj pravdi, sigurnosti i ljudskom dostojanstvu, kazao je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić na međunarodnoj konferenciji rada u Ženevi, na kojoj se ujedno obilježava i 100-godišnjica od osnivanja te značajne UN organizacije.

"U tom smislu, zadatak je svih demokratskih država da obezbijede stabilnost i sigurnost radnog mjesta, produktivan radni odnos, kako bi se omogućio dostojanstveni rad za sve", istakao je Purišić.

On je podsjetio da je Crna Gora Ustavom deklarisana kao država socijalne pravde, te da se kao članica Međunarodne organizacije rada, u skladu sa ustavom ove važne UN organizacije, obavezala da poštuje, promoviše i sprovodi principe koji garantuju slobodu udruživanja, pravo na kolektivno pregovaranje, eliminaciju svih oblika prinudnog i prisilnog rada, sprječavanje dječjeg rada i eliminaciju diskriminacije u pogledu zanimanja i zapošljavanja.

Purišić je dodao da su odsustvo diskriminacije i garantovanje vrijednosti kao što su sloboda, ljudsko dostojanstvo, socijalna pravda, bezbjednost, neophodni za održiv ekonomski i društveni razvoj, a da radni odnos treba da bude garant pravne zaštite radnika.

"Ova obaveza za Crnu Goru istovremeno predstavlja i priliku da u potpunosti uskladi svoj pravni sistem sa sistemom razvijenih evropskih država i sa standardima koje uspostavlja MOR", naveo je Purišić.

Crna Gora je, kako je kazao, danom učlanjenja u MOR, od 2006. godine, potvrdila 68 konvencija, a među njima svih osam iz korpusa fundamentalnih. Takođe, dodao je, kontinuirano radimo na povećanju broja potvrđenih konvencija kako bi se u našem pravnom sistemu primjenjivali međunarodni standardi rada.

"Naglašavam da se svi zakonski propisi koji tretiraju oblast rada donose uz saradnju i asistenciju eksperata MOR-a, kako bi se u što većem obimu implementirali zahtjevi koje postavljaju međunarodni radni standardi, naročito sada kada su u toku pregovori za članstvo u EU i kada su pred nama značajne obaveze usaglašavanja domaćeg zakonodavstva i prakse sa evropskim pravom, praksom i standardima", rekao je Purišić.

Istakao je da u tom procesu ključnu komponentu čini unaprijeđeni tripartitni socijalni dijalog, kroz koji se sveobuhvatno sagledavaju prioriteti i načini njihovog ostvarivanja, utvrđuju politike, strategije i rezultati koji su potrebni da bi se ostvario napredak ka društvu pune tolerancije, nediskrimacije i pune zaštite ljudskih prava.

Mininstar je podsjetio da su Vlada Crne Gore i reprezentativni socijalni partneri u martu 2019. godine potpisali Program dostojanstvenog rada za period 2019-2021. godinu. Programom je predviđeno da se postignu tri važna cilja: jačanje mehanizama socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja, stvaranje povoljnih uslova za zapošljavanje i održivo preduzetništvo i formalizacija neformalne ekonomije.

"U ostvarivanju ovih ciljeva imamo punu podršku i pomoć MOR-a", zaključio je Purišić.

Na međunarodnoj konferenciji rada učestvovale su delegacije skoro svih zemalja članica MOR-a, koje čine predstavnici vlada, poslodavaca i sindikata.

Purišić će se sjutra u Ženevi sastati i sa pomoćnikom generalnog direktora Međunarodne organizacije rada i regionalnim direktorom za Evropu i Centralu Aziju Hajncom Kelerom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније