Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

18. 06. 2019. 10:55 >> 10:59

POTPISAN SPORAZUM

Olakšaće prevoz putnika i robe sa Bugarskom

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković i njegov bugarski kolega Rosen Jeliazkov potpisali su Sporazum o prevozu putnika i tereta u međunarodnom drumskom saobraćaju koji uređuje odnose u oblasti prevoza na savremen način, olakšavajući protok robe i putnika i uklanjajući administrativne barijere.

 

Tokom bilateralnog sastanka u Sofiji, dva ministra su razgovarala i o mogućnostima daljeg unapređenja saradnje u oblastima pomorskog, željezničkog i vazdušnog saobraćaja.

Tekst Nacrta sporazuma između dvije vlade je usaglašen tokom sastanka Mješovite komisije o prevozu putnika i tereta u međunarodnom drumskom saobraćaju u Sofiji, Republika Bugarska 27. i 28. septembra 2017. godine, kada je Nacrt parafiran. Tokom sastanaka Mještovite komisije dogovorena je i liberalizacija bilateralnog i tranzitnog prevoza tereta pa je ovaj teret izuzet od režima dozvola.

“Dva ministra su posebno prepoznala značaj daljeg konkretizovanja saradnje u oblasti drumskog i pomorskog saobraćaja, složivši se da je potrebno u što skorijem vremenskom periodu oformiti Mješovitu komisiju koja će se sastojati od predstavnika i eksperata Vlade Crne Gore i Vlade Republike Bugarske i raditi na razmjeni znanja i iskustava, ali i formulaciji Sporazuma koji će voditi realizaciji i sprovođenju interesa dvije države”, navodi se u saopštenju. .

Vezano za oblast pomorskog saobraćaja, Nurković je istako značaj potpisivanja Sporazuma za priznavanje sertifikata pomoraca sa Republikom Bugarskom i drugim državama Evropske Unije kako bi se našim pomorcima omogućilo da plove na brodovima ovih zemalja, kao i potrebu za razmjenom iskustava na polju stvaranja baze podataka pomoraca.

“Pored ovoga, ministar Jeliazkov i njegovi saradnici su iskazali želju da razmijene znanja i ekspertizu u oblasti kruzing turizma i razvoja luka”, navodi se u saopštenju.

Kada je riječ o željezničkom saobraćaju, predstavnici Delegacije Vlade Republike Bugarske podijelili su svoja iskustva u oblasti rehabilitacije željezničke pruge, kao i uspostavljanja operativnog sistema upravljanja investicijama i imovinom u ovom sektoru.

“S obzirom na to da su Svjetska banka i IFC uključene u proces davanja koncesija na aerodrome u Republici Bugarskoj, dva ministra su razgovarala o dosadašnjem napretku vezanom za davanje koncesija za aerodrom u Sofiji, kao i pripremama za sličnu tendersku proceduru za aerodrom u Plovdivu. Koncesija za aerodrom u Sofiji daje se na 35 godina, sa očekivanjem da će se obezbijediti bar 500 miliona eura od koncesije, od čega je 280 miliona eura avansna uplata, kao i zahtjevom za ulaganje u novi putnički terminal od oko 600 miliona eura. Prva faza tenderske procedure rezultirala je sa 5 prijava od strane sadašnjih operatera aerodroma u Mančesteru, Kopenhagenu, Minhenu, Frakfurtu i Parizu”, saopšteno je iz Ministarstba.

Tokom drugog dijela dana, Delegacija Vlade Republike Bugarske je prezentovala svoje najnovije informacione sisteme za drumski saobraćaj.

“Ovi IT sistemi pružaju transparentiji i efikasniji rad administracije i u velikoj mjeri uklanjaju biznis barijere za privrednike. Posebna pažnja je posvećena implementaciji najnovijih evropskih direktiva iz socijalnog zakonodavstva odnosno pametnih tahografa, kao i obuka i elektronske provjere znanja budućih vozača u cilju izdavanja dozvola na način koji je u potpunosti oslobođen ljudske greške ili intervencije”, kazali sui z Ministarstva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније