Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.P. ]

18. 06. 2019. 14:46 >> 14:47

KAMPANJA ZA VRTIĆE

Koristi od predškolskog obrazovanja su višestruke

Čak i jedna izgubljena godina ranog vaspitanja i obrazovanja je previše, poruka je koja je poslata roditeljima u okviru kampanje "Zablistaću u vrtiću" koja je održana u Mojkovcu, Ulcinju i Bijelom Polju.

Tokom prezentacije, roditelji i djeca bili su u prilici da se upoznaju sa radom vrtića, razgovaraju sa vaspitačima, nutricionistima, stručnim saradnicima, predstavnicima savjeta roditelja, i informišu se na koji način se vrši upis.

Kampanja "Zablistaću u vrtiću" organizovana je drugu godinu za redom, a cilj je povećanje upisa djece u vrtiće. Kampanja je naročito fokusirana na sjeverne gradove u kojima je upis nešto slabiji. Ovogodišnji podaci govore da je obuhvat djece predškolskim obrazovanjem u Crnoj Gori za posljednje četiri godine povećan sa nešto preko 50% na oko 73%, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Ministarstvo prosvjete će kampanjama i poboljšanjem uslova kroz obnovu infrastrukture nastaviti da radi na dostizanju cilja kojem teže sve zemlje Evropske unije, a to je 95% upisa u predškolske ustanove.

Direktorica vrtića "Jevrosima Rabrenović-Jevra" u Mojkovcu Dubravka Drobnjak, rekla je da je zajednički zadatak svih u obrazovnm sistemu da ukažu na značaj i koristi koje za djecu ima rano vaspitanje i obrazovanje, kroz boravak djece u vrtiću.

Pozivajući roditelje da upašu djecu u JPU "Solidarnost" u Ulcinju, direktorica Vjera Kostić rekla je da je čak i jedna izgubljena godina ranog vaspitanja i obrazovanja previše, te da se ničim ne može zamijeniti vaspitanje i obrazovanje koje se djeci pruži u vrtiću.

Ida Ćetković, direktorica JPU "Dušo Basekić" u Bojelom Polju, rekla je da ovu ustanovu u tekućoj godini pohađa 1050 djece, te da ove godine očekuje više djece u vrtiću. Ona je rekla da u sklopu Vrtića radi 12 vaspitnih jedinica, a da se uz podršku Ministarstva prosvjete nastoji obuhvatiti veći broj djece iz udaljenih i seoskih područja uz pomoć interaktivnih službi, te izrazila uvjerenje da će ove godine još više djece iz ovih područja biti obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem.

Ćetković je naglasila da je korist vrtića višestruka, o čemu svjedoče rezultati svih naučnih istraživanja, te podsjetila da je vrtić u Bijelom Polju lider na Sjeveru u inovacijama, projektima i animiranju roditelja da upišu djecu u vrtić.

Direktorice sva tri vrtića su izrazile očekivanje da će ove godine broj upisane djece biti veći.

U okviru manifestacija u tri grada, djeca iz vrtića pjesmom i igrom pozvala su drugare koji još nijesu upisani da im se pridruže u vrtiću.

Kampanja se nastavlja sjutra, 19. juna, manifestacijama ispred vrtića u Andrijevici sa početkom u 11 sati i Tivtu na Trgu kulture sa početkom u 9:30h, navodi se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније