Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

18. 06. 2019. 18:43 >> 18:51

DAMJANOVIĆ NAJAVILA

Vlada u četvrtak o Strategiji pametne specijalizacije

Crna Gora je veoma ponosna, zato što će u četvrtak Vlada da razmatra Strategiju pametne specijalizacije, na čijoj izradi je u protekle dvije godine radilo više od 300 ljudi iz javnog, privrednog, akademskog i civilnog sektora.

To je saopštila ministarka nauke Sanja Damjanović je tokom panel sesije "Unapređenje inovacionih politika u Jugoistočnoj Evropi putem strategija pametne specijalizacije i tehnološkog transfera", u Bukureštu.

"U našoj državi postoji više od 105 strategija, ali će Strategija pametne specijalizacije da objedini sve one koje su usmjerene na razvijanje ekonomskog, odnosno naučnog i tehnološkog potencijala", kazala je Damjanović.

Ona je podsjetila da je iniciran projekat Međunarodnog instituta za održive tehnologije za Jugoistočnu Evropu, kako bi se smanjio jaz između regiona sa Zapadnom Evropom.

"Paralelno sa izradom Strategije pametne specijalizacije, u našoj državi radi se i na uspostavljanju inovacionog ekosistema podsticanjem kreiranja i razvijanja startapova. Dodatno, prvi Naučno-tehnološki park u Podgorici biće vodeća institucija koja će biti posvećena promociji tehnološkog transfera, i jedan od glavnih instrumenata za implementaciju strategije pametne specijalizacije”, rekla je Damjanović.

Damjanović je dodala da bi bilo jako važno da, u cilju uspješne implementacije S3, Evropska komisija obezbijedi podršku Crnoj Gori u procesu pridruživanja EU tematskim platformama, te u tom kontekstu, olakšavanje pristupa pravim informacijama.

Podsjećamo, na osnovu strateške vizije razvoja Crne Gore, Strategijom su definisane četiri prioritetne oblasti, tri vertikalne: održiva poljoprivreda i lanac vrijednosti hrane, energija i održiva životna sredina i održivi i zdravstveni turizam, kao i jedna horizontalna prioritetna oblast: informaciono-komunikacione tehnologije, zato što daje poslovnu i tehnološku podršku ostalim prioritetnim oblastima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније