Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 06. 2019. 16:55   >>  16:55

PROGRAM OBRAZOVANJA SLUŽBENIKA

Mehanizam za kvalitetne strateške dokumente

Program obrazovanja državnih službenika za strateško planiranje važan je mehanizam za unapređenje sistema planiranja politika i snažnije sinergije svih crnogorskih institucija koje ih kreiraju i sprovode, poručeno je na današnjoj dodjeli sertifikata polaznicima prve generacije Programa.

Trideset polaznika koji su uspješno završili prvi ciklus Programa obrazovanja danas su dobili sertifikate. Program je organizovao Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore u saradnji sa Upravom za kadrove, uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Generalna sekretarka Vlade, Nataša Pešić, istakla je da su polaznici programa svojim angažovanjem, radom i posvećenošću doprinijeli sveukupnom kvalitetu Programa.

„Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore je u kontekstu ispunjavanja obaveza iz pregovora Crne Gore s EU, dobio nove, odgovorne zadatke unapređenja kvaliteta strateških dokumenata i ovaj je Program jedan od najvažnijih alata koji tome treba da doprinese“, navela je Pešić.

Ona je najavila nastavak sprovođenja Programa obrazovanja državnih službenika za strateško planiranje od oktobra. „Cilj nam je imamo službenike koji će biti specijalizovani za pisanje strateških dokumenata i doprinositi njihovom boljem kvalitetu“, dodala je generalna sekretarka.

Direktorica Uprave za kadrove, Svetlana Vuković, smatra da će Program, kroz obuku adekvatne ciljne grupe, pomoći da bolje strategijski planiramo i imamo bolje dokumente i da pokažemo da znamo da koristimo znanja u sinergijama strategija koje Vlada donosi.

„Kvalitetno strategijsko planiranje je nemoguće uspostaviti bez stručnog i obučenog kadra, a preduslov je efikasne javne uprave koja nosi evropske integracije. Kvalitetno strategijsko planiranje omogućiće Crnoj Gori da, kad postane članica Evropske unije, argumentovano zastupa svoju poziciju u EU. Prije nego uspostavimo sistem efikasnog strategijskog planiranja potrebno je obezbijediti ljude koji će znati to da rade“, poručila je Vuković.

Iz Kancelarije UNDP u Podgorici, koja sprovodi projekat norveške bilateralne podrške uz koju je nastao glavni udžbenik Programa – Metodologija razvijanja politika, izrade i praćenja sprovođenja strateških dokumenata, ocijenjeno je da Program i Metodologija predstavljaju veliki iskorak u pravcu podizanja kvaliteta strategijskih dokumenata.

„Naš prioritet je da pomognemo crnogorskim institucijma kako bi bile odgovornije i predstavljale temelj efikasne Vlade. Ovo su principi koji su u skladu sa Agendom održivog razvoja, a posebno kad je u pitanju cilj 16 - Mir, pravda i jake institucije“, istakla je stalna predstavnica UNDP-ja za Crnu Goru, Daniela Gašparikova.

Prema riječima zamjenika glavnog pregovarača, Marka Mrdaka, polaznici Programa su stekli znanje iz najvažnijih oblasti strateškog planiranja i danas predstavljaju najveću ekspertizu u svojim ministarstvima, odnosno državnoj upravi.

„Posljednjih godinu dana smo imali prilike da zaista vidimo šta znači sveobuhvatna reforma u jednoj oblasti, koja pored donošenja propisa podrazumijeva i osiguravanje ambijenta za njegovu najkvalitetniju primjenu. Upravo je ovo razlog zbog kojeg je ovogodišnji izvještaj Evropske komisije naglasio da je Crna Gora ostvarila dobar napredak u oblasti koordinacije i razvoja politika“, rekao je Mrdak.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније