Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

20. 06. 2019. 09:10 >> 09:14
2

JOVANOVIĆ PORUČIO

Zaustaviti diskriminaciju raseljenih i izbjeglih

Poražavajuća je činjenica da međunarodni vojni i civilni autoriteti, koji su bili zaduženi da stvore uslove za povratak prognanih lica na Kosovo i Metohiju, u Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, svoje obaveze nijesu ni pokušali da ispune, poručuju iz Saveza udruženja raseljenih i izbjeglih u Crnoj Gori.

Povodom svjetskog Dana izbjeglica Milenko Jovanović, predsjednik Saveza udruženja raseljenih i izbjeglih u Crnoj Gori kaže da su naročito poražavajući podaci o nestvaranju uslova za povratak Srba i Crnogoraca na Kosovo.

“Uz to što im je zabranjen povratak na spaljena ili uzurpirana ognjišta, raseljenim Srbima i Crnogorcima sa Kosmeta se ne dozvoljava da na bezbjedan način obiđu čak ni groblja u pokrajini na kojima su sahranjeni njihovi najbliži, niti da posjete tamošnje crkve i manastire, a o njihovoj imovini i da se ne govori”, poručuje Jovanović.

Kaže i da međunarodni autoriteti ni prstom nijesu mrdnuli da se prognanom stanovništvu sa Kosova, iz BiH i Hrvatske omogući minimum uživanja elementarnih ljudskih i građanskih prava u Crnoj Gori.

“Toj populaciji, je suprotno obećanjima državnih institucija u procesu ispunjavanja uslova za pristupanje Evropskoj Uniji (EU), kroz dodjeljivanje statusa stranaca ograničena mogućnost zapošljavanja, potpune zdravstvene zaštite i drugih prava koja garantuje Univerzalna Deklaracija o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija”, ističe Jovanović.

Takvo stanje je, kako ističe Jovanović, krajnje nepodnošljivo.

“To iscrpljuje do iznemeglosti ionako diskriminisanu populaciju raseljenih i izbjeglih, i iziskuje široku akciju svih relevantnih subjeketa društva kako bi se bez daljeg odlaganja stvorili uslovi za održivi i bezbjedan povratak i integraciju onih koji žele da se vrate, odnosno za punu integraciju crnogorsko društvo onih koji su odlučili da život nastave u Crnoj Gori, kroz hitno i bezuslovno dodjeljivanje crnogorskog državljanstva”, zaključio je Jovanović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније