Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

20. 06. 2019. 20:02   >>  20:06 3

SIMOVIĆ ZVICER

"Izbor članova Sudskog savjeta postaje politička trgovina"

Članica Sudskog Savjeta Vesna Simović Zvicer je, za TVCG saopštila, da smatra da postojeća rješenja u pogledu izbora članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, nijesu dobra i da bi valjalo razmišljati o modelu da npr. ugledne pravnike predlažu odgovarajuće institucije poput Akademije nauka ili Pravnog fakulteta. Smatra da se izbor pretvara u političku trgovinu, i objašnjava da to neće doprinijeti ispunjavanju obaveza koje stoje pred CG na putu ka EU.

Podsjetimo poslanici u skupštini nijesu odabrali članove Sudskog savjeta iz redova uglednih pravnika.

Upitana šta za Sudski savjet i pravosuđe znači to što Skupština ponovo nije odabrala članove iz reda uglednih pravnika, Zvicer kaže da je bilo nužno izmjeniti Zakon o sudskom savjetu prošle goodine jer bi u suprotnom sada, odnosno čitavu godinu unazad, imali situaciju da jedna grana vlasti ne funkcioniše.

"Tako da se pokazalo nužnim, na žalost, da prošle godine Izmjene zakona o sudskom savjetu i sudijama  i mandat članovima sadašnjeg sastava Sudskog savjeta je produžen do izbora novih članova," kazala je ona.

Preporuka Vencijanske komisije ranije je bila da se za normalno funkcionisanje Sudskog savjeta vlast i opozicija moraju pronaći trajno održivo rješenje.

Upitana da li se u tim okolnostima do rješenja uopšte može doći, Simović Zvicer smatra da ne može. 

"Trenutno ne, ako pogledamo kakva je situacija u Skupštini, i kakav je odnos snaga u odnosu na kandidate. Imali smo priliku da čujemo neke poslanike da ih ne interesuju biografije kandidata jer oni neće glasati", kazala je ona. 

"Moje mišljenje je da možda postojeća rješenja u pogledu izbora članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, nijesu dobra i da bi valjalo razmišljati o drugom modelu, da npr. ugledne pravnike predlažu odgovarajuće institucije: Akademija nauka, Pravni fakultet i slično... jer se ovo sve pomalo pretvara u političku trgovinu, i na taj način nećemo doprinijeti ispunjavanju obaveza koje stoje pred nama na putu ka EU," kazala je Simović- Zvicer.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније