Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: M.M ]

21. 06. 2019. 17:26 >> 17:24

PKCG

Obrazovanje u Finskoj besplatno za sve

Obrazovanje u Finskoj je besplatno za sve, i to na svim nivoima, a filozofija njihovog obrazovnog sistema temelji se na mišljenju da svako može doprinijeti nekim znanjem ili vještinom, saopšteno je na okruglom stolu u Privrednoj komori (PKCG).

“Više je nego očigledno da država mnogo ulaže u obrazovanje, ali se sav taj trud i rad višestruko vraćaju, jer je Finska jedna od najrazvijenijih zemalja na starom kontinentu, ali i u svijetu”, rekao je direktor Sektora za obrazovanje i kvalitet u PKCG, Mladen Perazić.

On je na okruglom stolu pod nazivom Obrazovni sistem u Finskoj – iskustva, koji su u srijedu organizovale PKCG i Uprava za kadrova, kazao da se Finci mogu ponositi činjenicom da je u toj zemlji pojam „odliva mozgova“ praktično nepoznat.

“Filozofija njihovog obrazovnog sistema temelji se na mišljenju da svako može doprinijeti nekim znanjem ili vještinom i na njihovom razvoju se radi tokom cijelog školovanja”, naveo je Perazić.

On je kazao je da je ta tema aktuelna, jer finski učenici godinama postižu vrhunske rezultate u PISA testiranju, a nerijetko su i prvi u svijetu na brojnim takmičenjima.

Prema njegovim riječima, zbog uspješnosti obrazovnog sistema postoji veliki broj zahtjeva za finskom ekspertizom u Evropi.

Ipak, kako je naveo, finski sistem ne može da se dobije tako što će se preslikati programi i knjige, već su za uspjeh procesa najvažniji dobri učitelji i uslovi rada.

“Vrijeme će pokazati koliko smo u mogućnosti da primijenimo neke od rješenja koja su donijele benefite finskom društvu i privredi”, dodao je Perazić.

Predstavnica Uprave za kadrove, Sonja Vojinović, saopštila je da je to još jedan u nizu skupova koje dvije institucije zajednički organizuju.

“Uprava za kadrove, nakon deset godina realizacije različitih programa stručnog obrazovanja, u posljednje vrijeme se sve više okreće programima neformalnog obrazovanju. Riječ je o programima za različite kategorije službenika, kao što su menadžeri upravljanja ljudskim resursima i integriteta, te oni koji se bave strategijskim planiranjem”, rekla je Vojinović.

Koordinatorka twinning projekta Podrška upravljanja ljudskim resursima u javnoj upravi, Riita Paalanen, govorila je o strukturi obrazovnog sistema u Finskoj, organizaciji nastave i obuci nakon završetka formalnog obrazovanja, kako u kompanijama, tako i individualnom usavršavanju.

“Svako ima pravo na besplatno osnovno obrazovanje. Javni organi će garantovati da svi imaju jednake mogućnosti za druge vidove obrazovanja u skladu sa svojim sposobnostima i posebnim potrebama, kao i mogućnost da se razvijaju, a da ih u tome ne sprječavaju ekonomske teškoće, navodi se u Ustavu Finske”, kazala je Paalanen.

Obrazovanje u Finskoj, kako je dodala, razvija se u partnerstvu roditelja, djece, odnosno studenata i brojnih institucija – državnih i lokalnih uprava, udruženja nastavnika, socijalnih partnera, istraživačkih instituta.

“U obrazovnom sistemu Finske nema 'slijepih ulica'. Ukoliko se neko odluči za stručno obrazovanje nema prepreka da kasnije nastavi sa akademskim – rekla je Paalanen.

Prema njenim riječima, specifičnost finskog obrazovnog sistema je, između ostalog, fokus na učenju i podršci umjesto na testiranju.

“Nastavnici su visoko obučeni za posao u školama. U većini slučajeva se traži da imaju zvanje magistra. Oni vjeruju u ravnopravnost učenika, individualnu podršku, jačanje učenikovih kognitivnih sposobnosti, samopouzdanja i tolerancije”, zaključila je Paalanen.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније