Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 09. 2013. 18:03 >> 18:03

IZLOŽBA U NIKŠIĆU

Vijek od prvog leta u Crnoj Gori

Izložba posvećena jubileju 100 godina avijacije u Crnoj Gori otvorena je u Nikšiću.

U kraljevini Crnoj Gori, za njene potrebe, a po nalogu vrhovnog komandanta crnogorske vojske kralja Nikole avijacija je upotrijebljena 20. marta 1913. godine u Prvom balkanskom ratu, na Skadarskom bojištu.

To je uslijedilo oko devet godina od leta braće Rajt i šest godina od prvog leta u Evropi.

Kustos Muzeja i Galerija Podgorice Božidar Đondović sakupio je i uokvirio te podatke u nesvakidašnju izložbu u Nikšiću posvećenu tom značajnom jubileju.

Đondović je, uz obilje starih fotografija, predočio i podatke o pilotu – naredniku Mihajlu Petroviću koji je stradao u izvidničkom letu, nadgledajući položaje turskih borbenih položaja, zapadnuvši u vazdušni kovitlac.

Petrović je bio prvi obučeni pilot i prva žrtva jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva.

Potpredsjednik Opštine Nikšić Dragan Perović podsjetio je da je prvo slijetanje aeroplana na Obilića Poljani kraj Cetinja bilo 5. septembra 1913. godine, a izveo ga je Italijan slovenačkog porijekla Đani Ivan Vidmar na poziv kralja Nikole i označen je kao prvi let avionom u Crnoj Gori.

Perović je ukazao da na vazduhoplovnoj mapi Crne Gore Nikšić od početka zauzima posebno mjesto, prvo formiranjem Aerokluba, a od 1940. godine i zbog pilotske škole.

„Od osnivanja vazduhoplovne škole Nikšić je prepoznat kao grad pilota, a Kapino polje sedamdesetih godina postaje tijesno za sve zaljubljenike nebeskih visina. Nikšićka škola postaje rasadnik pilotskog kadra i 1982. godine samo u floti JAT-a bilo je 12 kapetana iz našeg Aerokluba, a devedesetih 30 pilota letjelo je za strane kompanije“, naveo je Perović.

Prema njegovim riječima, Nikšić je ponovo aktivni sudionik priče o vazduhoplovstvu.

„Iz projekata koje finansira Evropska unija u iznosu skoro dva miliona EUR rekonstruiše se aerodrom i u dogledno vrijeme biće jedan od najuređenijih na ovim prostorima. Time će se stvoriti dobra osnova za razvoj Nikšića, ali i crnogorskog vazduhoplovstva“, ocijenio je Perović.

Autor izložbe, Đondović, kazao je da se tema o vazduhoplovstvu ne može nikada završiti, posebno ne za Nikšićane, za koje se, kazao je, bez pretjerivanja može reći da su dali ogroman doprinos aeroplanu Crne Gore i nekadašnje Jugoslavije.

Dugogodišni predsjednik ljekarske komisije za prijem pilota Radovan Mijanović podsjetio je na entuzijaste Viskija Vukovića i Predraga Njunjića, koji su i živote završili vozeći avion.

Govoreći o nikšićkom vazduhoplovstvu i Kapinom Polju, koji je bio poligon za obuku desetina pilota, Mijanović je kazao da je dovoljno pomenuti imena čuvenih Radomira Pekovića, Jovana Zenovića, Perice Dedića, svjetskog prvaka u padobranstvu.

Mijanović je podsjetio i na časopis Aeroplan, koji izlazio prije deceniju, a pokrenuo ga je poznati pilot iz Nikšića Dušan Petrović, koji leti pod okriljem JAT-a.

Izložbu je otvorio najmlađi crnogorski pilot, osamnaestogodišnji Miloš Radonjić, koji je godinu ranije stekao neophodnu vazduhoplovnu dozvolu.

Radonjić je završio gimnaziju i od ove jeseni počinje školovanje u Vazduhoplovnoj akademiju u Turskoj, zahvaljujući podršci turske ambasade u Crnoj Gori.

(MINA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније