Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

TVCG

21. 06. 2019. 19:45   >>  19:42 22

"ŽIVA ISTINA"

CPC autokefalna u Ustavu Knjaževine CG

Gosti emisije "Živa istina", publicista Vladimir Jovanović i istoričar Miloš Vukanović, govorili su o istoriji pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Oni su podsjetili da se u Ustavu Knjaževine Crne Gore navodi kako je Crnogorska crkva autokefalna, da ne zavisi od bilo koje strane crkve, ali da održava jedinstvo u dogmama sa istočno-pravoslavnom vaseljenskom crkvom.

Jovanović je govorio i o odluci Narodne skupštine održane na Cvijeti 1868. koja definiše pitanje crkvene imovine.

"Vidi se da ta skupština kaže: Imovinu predala upravi preosvećenog gospodina Ilariona Roganovića, sadašnjeg mitropolita crnogorskog. I onda vidmo sljedeći pasus: Zaključeno je, međutim, i da se ostatak prihoda predaje na dobit u sigurne ruke, da to kontroliše odbor senatski", naveo je Jovanović.

On ističe da se u odluci navodi da se crnogorskoj crkvi imovina daje na upravu, a ne u vlasništvo.

"Brucoš na Pravnom fakultetu razumije razliku između vlasništva i uprave", kazao je Jovanović.

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније