Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

21. 06. 2019. 20:51   >>  20:50 33

DŽOMIĆ SAOPŠTIO

"Tvrdnje o pozitivnom mišljenju VK najobičniji spin"

Venecijanska komisija (VK) nije usvojila pozitivno mišljenje o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica u Crnoj Gori, saopštili su iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP), navodeći da je u pitanju „najobičniji spin“.

Iz Vlade je ranije saopšteno da je VK danas usvojila pozitivno mišljenje na Predlog zakona, konstatujući da predloženi zakonski tekst donosi značajne pozitivne promjene postojećeg zastarjelog zakonodavstva.

Koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko primorske, Velibor Džomić, kazao je da je od svega što je objavljeno na portalima u Crnoj Gori, tačno da je na dnevnom redu plenarne sjednice VK bio i Predlog zakona o slobodi vjeroispovesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

„Nije tačno da je usvojeno pozitivno mišljenje i u pitanju je najobičniji spin“, tvrdi Džomić.

Prema njegovim riječima, usvojeno je mišljenje, a koliko je „pozitivno“ dovoljno govori činjenica da ima 23 stranice.

„Jako je važno da znamo da je u pitanju mišljenje koje na 23 stranice sadrži na desetine negativnih komentara, kritika, obavezujući uputstava i kada ga čitaoci budu pažljivije čitali, kada bude objavljeno u ponedjeljak, vidjeće o čemu se zapravo radi“, kazao je Džomić.

Kako je naveo, uočljiva je činjenica da je Vlada dala saopštenje o tome i kvalifikaciju prije nego što je VK usvojila svoj dokument.

„Dakle, sudeći po ovome, ispada da se Vlada danas javila u funkciji portparola VK, a ona to nije“, navodi se u izjavi Džomića.

On je rekao da VK opšti sa javnošću putem svojih saopštenja i svoje zvanične internet stranice i da će, prema njegovim informacijama, konačni tekst mišljenja biti objavljen na toj stranici u ponedjeljak.

„Na osnovu mojih saznanja, nema nikakvog jednostranog oduzimanja crkava, džamija, rimokatoličkih samostana, župnih ureda i druge imovine nepokretne koja je u svojini crkava i vjerskih zajednica. Dakle ne samo naše Crkve, nego i Rimokatoličke crkve i Islamske zajednice“, istakao je Džomić.

Kako je naveo, intencija člana 62 i 63 i Vlade, kao predlagača, bila je da „jednostranim popisnim aktom obrišu Mitropoliju, Rimokatoličku crkvu, Islamsku zajednicu i druge crkvene i vjerske subjekte kao nosioce prava svojine i bez ikakvog postupka, dakle linearno, kompjuterski upišu državu Crnu Goru kao titulara prava svojine nad vjerskim objektima“.

„To je bila glavna odredba Predloga zakona kojim su se zorili donosioci. Međutim, ta odredba nije prošla. Dakle, ključna odredbe 62 i 63 nisu prošle na način na koji je bilo predviđeno“, kazao je Džomić.

Pokazalo se, naveo je on, da bez sudske i administrativne procedure, upravno–pravne procedure, koja je propisana zakonom nema preknjižavanja crkvene i druge vjerske imovine. „To je ključna poruka VK“.

Prema riječima Džomića, naravno da u mišljenju ima i pozitivnih stavova.

On je kazao da i MCP pohvaljuje član koji kaže da svako ima pravo na slobodu vjeroispovesti, misli, savjesti, vjeroispovesti, i da to jeste za pohvalu.

„Ali ono što nije za pohvalu, to su ove odredbe koje su takve kakve jesu i vidjećete u ponedjeljak, kada bude objavljeno mišljenje VK da nema jednostranog preknjižavanja i oduzimanja crkava i vjerskih objekata. Vlada to nije ni eksplicitno tvrdila u saopštenju, kako se vidi, ali vidjećete da ovo što govorim je sušta istina“, naveo je Džomić.

On je pozvao da se „smire strasti i sačeka ponedjeljak“.

„Biće taj dokument dostupan, ali ono što u ovom momentu znam, bila je intencija, ali VK nije podržala određene predloge eksperata. Imam stopostotno tačnu informaciju da su određena njihova mišljenja morala da budu zamijenjena prije plenarne sednice, i to što vam govorim je istina“, kazao je Džomić.

Пратите нас на

Коментари33

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније