Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 06. 2019. 19:58 >> 20:09
1

LAUREATI 13. JULSKE NAGRADE

"Čin uzvišenosti i časti"

Književnik Pavle Goranović, profesor dr Božidar Šekularac i književnik, istoričar i publicista Dragan Perović, ovogodišnji su laureati Trinaestojulske nagrade, najvećeg državnog priznanja. Naši sagovornici za Dnevnik poručuju da je ovo za njih, čin uzvišenosti, časti i priznanje njihovom dosadašnjem stvaralaštvu.

Goranović je Trinaestojulsku nagradu dobio za knjigu pjesama "Poezija". On netipično našem vremenu stvara i pothranjuje poeziju, sa nostalgičnim svojstvima jezika i mišljenja. Sažimanje, kako kaže, dosadašnjeg književnog iskustva. I zato mu je smatra, veoma drago što nagrada ovakvog značaja pripada poeziji.

Perović je nagrađen za autorski TV serijal "Crnogorci sentom po svijetu" u režiji Gojka Berkuljana emitovan na TVCG, ciklus emisija "Istjerivač mitova" i za knjigu "Stefan Perović Cuca - orepak bića".

Šekularac je nagrađen za knjigu "Crna Gora u doba Crnojevića". Vjeruje da je napravio iskorak u rasvjetljavanju tamnih mjesta u srednjovjekovnoj istoriji Crne Gore.

Trinaestojulske nagrade ovogodišnjim laureatima biće svečano uručenene 12. jula u vili Gorica.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније