Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

24. 06. 2019. 07:14 >> 21:06

SANACIJA PUTA

Turisti će lakše stizati do Hridskog jezera

Najugroženija dionica puta prema Hridskom jezeru u dužini od 9. kilometara trebalo bi da bude sanirana do 12. jula, kada se u Plavu održavaju tradicionalni susreti dijaspore. Inicijativu da se uredi dotrajao makadam pokrenula je NVO Prijatelji Plava, u saradnji sa preduzetnicima uz tog grada i lokalnom upravom. Akciju su finansijski pomogli i iseljenici, kako bi se udobnije i brže stizalo do jednog od najljepših crnogorskih jezera.

 

Naizgled jednostavan odlazak do Hridskog jezera za turiste iz Rusije ipak nije bio lak. Ni devet kilometara vožnje po lošem putu ne može zasjeniti utisak koji su ponijeli sa sobom nakon obilaska jednog od naših najljepših jezera.

"Očaran sam ljepotom, put koji vodi do Hridskog jezera je u veoma lošem stanju. Nadam se da će popravkom puta i ostali turisti koji dolaze s manjim autima imati priliku da vide te prirodne ljepote", kazao je Jurij, turista iz Rusije.

On je pri odlasku kazao da namjerava da sa svojom djevojkom ponovo obiđe Plav i Hridsko jezero.

Do tada će biti završena sanacija dotrajalog makadama.

"Mi sad saniramo dionicu od Hridske krivine do Hridskog jezera, koja je bila u katastrofalnom stanju i nije se moglo čak ni terenskim vozilom stići do Hridskog jezera", rekao je Televiziji Crne Gore predsjednik Opštine Plav Mirsad Barjaktarević.

Zbog lošeg puta mnogi turisti odustajali su od namjere da obiđu biser plavskog kraja. Zato su privrednici iz tog grada pokrenuli inicijativu da saniraju najugroženije dionice.

Sead Barjaktarević iz NVO Prijatelji Plava kaže da je prikupljeno 16.000 eura sredstava.

Podrška preduzimljivim Plavljanima da završe započeti posao stigla je iz dijaspore.

Želja da bude što više turističkih tura koje će udobnije i brže stizati do Hridskog jezera bila je dovoljna da se prikupi još 16.000 eura. Za kompletno uređenje puta, međutim, potrebno je blizu 60.000 eura.

"Apelujem na sve državne institucije, na Vladu Crne Gore, na sve velike firme, na sve ljude dobre volje da se priključe, da pomognu ovom projektu", rekao je prvi čovjek plavske opštine.

Sa završenom sanacijom Nacionalni park Prokletije biće pristupačniji posjetiocima. Turiste sve više interesuju njegovi predjeli, a nas je zanimalo mogu li radovi devastirati taj zaštićeni prostor.

"To je pokrivanje udarnih rupa, odvoženje tih atmosferskih voda i toga, tako da nema nekih velikih zahvata na kojima bi morali da posebno vodimo računa", rekao nam je direktor NP Prokletije Admir Lalić.

Nacionalni park Prokletije prošle godine posjetilo je oko 15.000 turista.

Plan da se kompletan prilaz do Hridskog jezera uredi otvara mogućnost da se broj posjetilaca uveća. Sanacija značajne dionice važna je za turistički razvoj Plava, ali i za ljude koji u svojim katunima dočekuju goste i izletnike.

Vanja Rakonjac, RTCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније