Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ PR Centar, Objavila: J.B.Č. ]

24. 06. 2019. 10:21   >>  10:21

BEZ ODLAZAKA ZA TURSKU

Nove tehnike zračenja na Klinici za onkologiju

Primjena novih savremenih tehnika zračenja na Klinici za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) omogućiće bolje i preciznije zračenje tumora, zbog čega će ta zdravstvena ustanova biti jedan od referentnih centara za zračnu terapiju u regionu, kazao je direktor KCCG-a, Jevto Eraković.

Eraković je naveo da će nova tehnika zračenja unaprijediti rad Klinike za onkologiju i kvalitet usluga KCCG.

"Danas je to pravi primjer u Klinici za onkologiju gdje smo, nakon instalacije novog linearnog akceleratora, šestomjesečne obuke i predane edukacije naših doktora i tehničara, u mogućnosti da našim pacijentima ponudimo nove tehnike zračenja, zbog kojih su do sada morali da idu u druge klinike, prije svega u Tursku“, saopštio je direktor KCCG-a.

On je najavio usvajanje novih metoda liječenja na Klinici za onkologiju.

"Mislim da će ovo pružiti mnogo veći komfor za naše pacijente i jedan novi zadatak za Kliniku, da ovo bude samo prvi korak ka implementaciji novih tehnika. Očekujemo u naredna tri mjeseca i usvajanje novih metoda", kazao je Eraković.

Direktor Klinike za onkologiju KCCG-a, Vladimir Todorović, pojasnio je da se više od 60 odsto pacijenata sa malignim tumorima liječi zračnom terapijom.

"Sada smo unaprijedili tehnike i započinjemo sa savremenim tehnikama zračenja, koje se primjenjuju i u savremenim onkološkim centrima. Upravo zbog toga bićemo jedan od referentnih centara za zračnu terapiju u regionu", istakao je Todorović.

On je kazao da će pacijenti, sa primjenom tih savremenih tehnika liječenja, moći obaviti sve analize na Klinici za onkologiju, a zbog čega su do sada, kako je rekao, upućivani van Crne Gore.

"Ove savremene tehnike donose bolje i preciznije zračenje tumora, bilo gdje da se nalazi u organizmu. Veoma velika doza zračenja može da se isporuči, s tim što se štite okolna zdrava tkiva, tako da imamo manje neželjenih afekata, akutnih i hroničnih", naveo je Todorović.

On je kazao je kadar obučen za korišćenje aparata, koji će se, kako je pojasnio, koristiti i u svrhu radiohirurgije.

"Doktori, tehničari i tehnolozi koji rade na aparatu, edukovani su u inostranstvu. Ti timovi su spremni da rade na novoj aparaturi, sa našim konsultantima iz regiona, koji im pomažu da pokrenemo ove nove tehnike", rekao je Todorović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније