Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

24. 06. 2019. 13:33   >>  13:34

SZO

Kvalitet u zdravstvu nema alternativu

Kvalitetna zdravstvena zaštita nije luksuz razvijenih zemalja, ona iziskuje sistemski pristup i nema alternativu, poručeno je na predstavljanju Nacionalne strategije za kontrolu i obezbjeđivanje kvaliteta zdravstvene zaštite.

Šefica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori, Mina Brajović kazala je da treba insistirati na integrisanoj zdravstvenoj zaštiti sa fokusom na građanina i njegove potrebe.

"Kvalitetna zdravstvena zaštita pretpostavlja detaljne procjene i podaci kažu da u visoko razvijenim zemljama jedan od deset slučajeva pružanje zdravstvene zaštite rezultira neželjenim događajem, a sedam na 100 hospitaliozvanih pacijenata dobije neku bolnicku infekciju", istakla je Brajović.

Kako je navela, prema procjenama 30 do 40 odsto pacijenata dobije zdravstvenu uslugu koja nije utemeljana na naučnim dokazima i važećim kliničkim smjernicama, dok u 20 do 25 odsto slučajeva bude pružena zdravstvena zaštita koja nije potrebna ili škodi zdravlju pacijenta.

"Kvalitetna zdravstvena zaštita nije prerogative i luksuz razvijenh zemalja, kvalitetna zdravstvena zaštita je stvar političke odluke i iziskuje sistemski pristup", kazala je Brajović.

Kako je navela, potrebni su kompetentni menadžeri za upravljanje zdravstveni ustanovama, ulaganje u kadar, poboljšanje informacionog sistema i digitalne tehnlogije, racionalna i efikasna upotreba lijekova, krvi.

Ona je rekla da je SZO povjerila Ministarstvu zdravlja uloga pružanja ekspertske podrške u osmišljavanju strateške platforme za unaprijeđenje procesa zdravstvene zaštite, kvaliteta zdravstvenih usluga i troškovne isplativosti.

"Ulažući u kvalitet, ulažemo u bolje zdravlje, bezbjedniju budućnost i pravičnije društvo", poručila je Brajović.

Direktorica direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite Vesna Miranović rekla je da kvalitet zdravstvene zaštite spada u pojmova čije se značenje čini razumljivim i jasnim.

Ona je dodala da se ni poslije dugogodišnjeg teorijskog i praktičnog interesovanja naučne i stručne javnosti za kvalitet, nije se došlo do prihvaćene definicije i indikatora.

Brajović je rekla da izrada Strategije predstavlja posljednji korak u ustanovljavanju standarda i spremnosti sa kojom sistem zdravstvene zaštite i zdravstvene usluge povećavaju vjerovatnoću pozitivnog ishoda liječenja.

"Cilj standardizacije postupaka koja je definisana Strategijom je ušteda vremena, da odmah po stupanju u zdravstveni sistem usvojiš set alata koji omogućavaju da u svakoj situaciji postupaš na isti način štiteći tako pacijenta", rekla je Miranović.

Prema njenim riječima, SZO je pokrenula mehanizme da se zdravlje prihvati kao najznačajniji faktor sveukupnog razvoja društva i promjena kroz opšte principe strategije.

"Dobra zdravstvena zaštita treba da obezbijedi najbolje što medicina može da ponudi, a što je pristupačno i dostupno svakome kome je to potrebno i to tako da zadovolji sve potrebe i zahtjeve pacijenta na najefikasniji i najefektivniji način", dodala je Miranović.

Ona je rekla da je tokom ispitivanja o stanju kvaliteta zdravstvene zaštite u Crnoj Gori pacijentima postavljeno pitanje da na skali od jedan do sedam odrede šta im je najvažnije u odnosu ljekar pacijent.

"Najveću ocjenu je dobilo znanje i vještina ljekara, a odmah iza toga pristojni i ljubazni ljekari i poštovanje termina kada je pacijent zakazan i na kraju korektno i ljubazno ponašanje ljekara", istakla je Miranović.

Kako je kazala za pacijente je najmanje važno bilo da li su ljekari objavljivali radove u naučnim časopisima, da li su uključeni u naučno-istraživačke projekte, ka ni lokacija zdravstvene ustanove.

"Kvalitet u zdravstvu nema alternativu, pogrešno je pogrešno, čak i kada svi tako rade, pravilno je pravilno čak i kada niko ne radi tako, a kvalitet je kada postupate po pravilima i kada niko ne gleda", zaključila je Miranović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније