Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

24. 06. 2019. 23:32 >> 23:31
1

SASTANAK NA CETINJU

Civilizacijska obaveza je sjećanje na žrtve holokausta

Državni muzej Aušvic - Birkenau, kao jedan od najznačajnijih izraza sjećanja na žrtve nacional-socijalizma i antifašističke borbe, predstavlja svojevrsni simbol očuvanja mira u svijetu.

To je rečeno danas na Cetinju gdje je održan ministarski sastanak povodom projekta obnove jugoslovenskog paviljona u Državnom muzeju Aušvic – Birkenau.

Sastanku su prisustvovali predstavnici šest država, UNESCO-a, a skupu je predsjedavao crnogorski ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

"Svjesne njegove važnosti, države bivše Jugoslavije su u prethodnom periodu sprovele značajne aktivnosti, prije svega na ekspertskom nivou, kako bi ovaj projekat zaživio i dobio punu pažnju ne samo nas, država učesnica i bivših republika, već i naših međunarodnih partnera", rekao je Bogdanović.

Prema njegovim riječima, prikupljena je obimna dokumentacija, pokrenuta su brojna istraživanja, i ono što je najvrjednije - udružilo se znanje, iskustvo i povoljan ambijent za konačnu realizaciju ove vrijedne, civilizacijske obaveze očuvanja memorije na žrtve holokausta.

"Sve to je uticalo da se nakon perioda stagnacije projekta steknu uslovi za donošenje novog prijedloga, a time i za nastavak projekta u skladu sa postignutim dogovorom", rekao je Bogdanović.

Učesnici sastanka su razmotrili dosadašnje aktivnosti, ali i utvrdili predstojeće korake u cilju što skorijeg uspostavljanja paviljona bivše Jugoslavije na pomenutoj lokaciji.

"Dogovoreno je da će u najskorijem periodu biti organizovana ekspertska posjeta muzeju Aušvic Birkenau, u cilju utvrđivanja sljedećih koraka na realizaciji ovog projekta", kaže se u saopštenju Ministarstva kulture.

Nekadašnji Muzej revolucije naroda i narodnosti SFR Jugoslavije prvu izložbu u okviru Državnog muzeja Aušvic – Birkenau postavio je 1963. godine.

Ta je postavka inovirana i dopunjena 1989. godine.

Po raspadu Jugoslavije, a na inicijativu Slovenije i Hrvatske, izložba je 2008. godine zatvorena.

Tokom 2011. godine, Ministarstvo kulture u Vladi Srbije sazvalo je prvi konsultativni sastanak u cilju obnove izložbe i tada su predstavnici svih država izrazili spremnost da učestvuju u projektu putem formiranja međudržavne radne grupe.

"Ostatak aktivnosti na tom planu do sada je tekao uz saradnju sa UNESCO", kaže se u saopštenju.

Sastanku na Cetinju su prisustvovali direktorka UNESCO Regionalnog biroa za nauku i kulturu za Evropu Ana Luiza Tompson Flores, ministar kulture u Vladi Slovenije Zoran Poznič i predstavnici država učesnica sastanka Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније