Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

24. 06. 2019. 23:22   >>  23:21

UČESNICA I CG

Sesija GFCM prilika za kreiranje politika ribarstva

Za Crnu Goru, ali i ostale članice Naučnog komiteta Generalne komisije za ribarstvo Mediterana (GFCM) koje imaju male flote i sektore ribarstva, trodnevna sesija tog tijela će biti prilika za potvrdu ranije iskazane preporuke da se u kreiranju budućih politika i konkretnih aktivnosti bolje prepozna specifičnost zemalja koje svojim udjelom u izlovu nijesu doprinijele prelovu ribe i drugih morskih resursa i smanjenju resursa u Mediteranu, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Kako su istakli, našu zemlju će na trodnevnom samitu u Kairu, koji počinje danas, predstavljati generalna direktorica Direktorata za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede Slavica Pavlović i naučni savjetnik Instituta za biologiju mora u Kotoru Aleksandar Joksimović.

"Delegati iz 23 zemlje članice tokom četiri dana rada osvrnuće se na stanje resursa ribarstva u Mediteranu, prezentovati rezultate istražavanja stanja stokova ekonomski važnih vrsta riba i rakova i dati naučne preporuke za dalje održivo korišćenje istih. Poseban akcenat biće na desetogodišnjem izvještaju o radu Generalne Komisije koji će prezentovati nezavisni eksperti Mediterana", objasnili su iz Ministarstva.

Kako su kazali, FAO regionalni projekti će takođe predstaviti aktivnosti koje su sprovedene u 2018, a posebno je za Crnu Goru važan FAO ADRIAMED projekat, koji pomaže i naučnim, ali i administrativnim kapacitetima crnogorskog ribarstva, gdje su takođe i ribari prepoznati kao nezaobilazna karika dobre i uspješne saradnje.

"Posebna pažnja usmjerena je na dalji razvoj malog obalnog ribolova, gdje Crna Gora takođe vidi veliku šansu, posebno u dijelu turističkog ribarstva i promociji tradicionalnih tehnika ribolova.Predstaviće se i najnovije aktivnosti na uspostavljanju Zaštičenih ribarskih područja u Mediteranu i Jadranu ( FRA-Fishery Restrced Area).   Za Crnu Goru je posebno značajno područje Jabučke kotline, kao i Bari kanjon u južnom Jadranu", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније