Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Vijesti, Objavio: I. P. ]

25. 06. 2019. 06:52 >> 18:31
1

OPREZ

Sve više lažnih nagradnih igara na Fesjbuku

Na društvenoj mreži Fejsbuk u posljednjih godinu dana često se kreiraju lažne stranice crnogorskih komercijalnih banaka i velikih trgovačkih lanaca na kojima prevaranti posjetioce pozivaju da učestvuju u navodnim nagradnim igrama u kojima se traži ostavljanje ličnih podataka.

Te lažne stranice najčešće imaju samo jednu objavu i kroz proces koji se zove "phishing" (pecanje) se žele privući osobe da otkriju privatne podatke kao što su mejl adrese, nalozi na društvenim mrežama, podaci o bankovnom računu, kreditnoj kartici, podaci iz lične karte, a koji mogu biti zloupotrijebljeni, pišu Vijesti.

Umjesto nagrade, lakovjerni građani mogu ostati bez novca na računu, postati žiranti...

Predstavnik kompanije Domen Milutin Pavićević istakao je da je ova vrsta internet prevare sve češća i da je prevaranti vrše ili kako bi došli do podataka potrebnih za zloupotrebu kreditnih kartica klijenata, kako bi izvršili krađu identiteta ili (najčešće) i jedno i drugo.

Nijesu samo banke na meti

“Neobaviještenost i naivnost ljudi, u kombinaciji sa relativno lakom procedurom obezbjeđivanja veoma jake anonimnosti i percepcijom da ovakav kriminal prolazi nekažnjeno glavni su razlozi sve češće pojave ovakve prevare na društvenim mrežama”, rekao je Pavićević.

On je dodao da banke nijesu jedini subjekti koji su pogođeni tim, ali očigledno je da postaju najunosniji lažni identiteti prevarantima.

Iz Vladinog Tima za odgovor na računarske incidente (CIRT) kazali su da u ovoj godini i po podacima kojima raspolažu za prethodnu godinu, prijavljen je značajan broj incidenta koji se odnose na Fejsbuk prevare.

“Više puta smo apelovali na građane da ne treba olako da ostavljaju podatke na internet stranicama ili ako namjeravaju to da učine prethodno da provjere da li ista stranica zvanična stranica tog privrednog društva i da li isto organizuje neku od nagradnih igara. Kada korisnici ipak pošalju lične podatke napadačima, malo šta se može uraditi. Zato smatramo da je podizanje svijesti i edukacija po pitanju bezbjednog korišćenja intemeta jako važna”, kazali su iz CIRT-a.

Oni građanima koji su poslali kopije ličnih dokumenata, savjetuju da ta dokumenta proglase nevažećim kako bi izbjegli njihovu zloupotrebu.

Objašnjavaju da građani moraju biti upoznati da je krađa identiteta na internetu odavno poznata, ali u poslednje vrijeme je sve učestalija pojava.

Pridržavati se pravila

“Ovakvi i slični vidovi prevara putem intemeta koriste se za prikupljanje ličnih podataka pomoću kojih napadači kradu identitet korisnika, koji se kasnije može iskoristiti za razne malverzacije, uključujući i krađu novca preko intemeta. Dobitnici nikad ne dobiju nagrade, a podaci bivaju zloupotrijebljeni na neki od već razrađenih načina”, istakli su iz CIRT-a.

Na pitanje da li je bilo primjera da su otkriveni pojedinci koji su formirali ove lažne stranice i ako jesu da li su te prevare bile iz Crne Gore ili sa nekih drugih adresa odgvoreno je “rijetko, jer iza svega stoje lažni identiteti i lažne IP adrese i da otkrivanje počinioca nije u nadležnosti CIRT-a, već u nadležnosti organa za sprovođenje zakona”.

“Ministarstvo javne uprave (MJU) i CIRT preporučuju da se poštuju pravila za osnovnu bezbjednosnu kulturu na Internetu, jer se osnovnom sajber bezbjednosnom kulturom sprečava većina sajber napada. MJU je objavilo Smjernice za bezbjednost i zaštitu informacija u sajber prostoru koje sadrže osnovne savjete za zaštitu kojih se treba pridržavati. Smjernice se mogu naći na sajtu MJU ili CIRT-a”, kazali su iz tog Vladinog tima.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније