Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

25. 06. 2019. 17:50   >>  17:49

PRIMJENA PRAVILNIKA

U Nikšiću počela ugradnja limitatora buke

U ugostiteljskim objektima u Nikšiću danas je počela ugradnja limitatora preglasne muzike, shodno Pravilniku o buci koji je stupio na snagu 1. maja, a propisalo ga je Ministarstvo turizma.

Načelnik Komunalne policije u Nikšiću Novica Milović, podsjetio je da je nivo dozvoljene buke van lokala 65 decibela, a unutar objekta 75 decibela i da će ugrađeni limitatori, ukoliko se to prekorači, automatski smanjiti jačinu zvuka do propisanog nivoa.

"Danas počinjemo sa ugradnjom u tri ugostiteljska u centru grada, a taj posao odradiće predstavnici akreditovane firme, zajedno sa službom Komunalne inspekcije", rekao je Milović novinarima u Nikšiću.

Limitatori za sada u 26 ugostiteljskih objekata

Prema njegovim riječima, za 26 ugostiteljskih objekata, od oko 80 koliko ih ima u užem centru grada, trenutno je sproveden postupak i doneseno rješenje za ugradnju limitatora i u narednim danima će taj posao morati da se završi.

"Opština Nikšić prednjači od početka i u tom postupku, a prednost su imala dva grada na primorju, Bar i Herceg Novi. Službe Komunalne policije i inspekcije u Nikšiću pokrenule su procedure i upravne postupke za ugradnju limitatora u najužem dijelu grada, gdje je i najveća buka. Svi ugostiteljski objekti i u užem i širem dijelu grada moraće ugraditi limitatore", rekao je Milović.

Na pitanje hoće li limitatori u potpunosti da zaustave muziku kada se prekorači dozvoljena jačina, Milović je odgovorio da neće, već će da je ograniče na određeni nivo propisan zakonom.

Kako je kazao, time se štiti građanin, radnik u ugostiteljskom objektu i sredina.

"Vlasnici ugostiteljskih objekata imaju određene predrasude kada su u pitanju limitatori, jer smatraju da će biti smanjen zvuk, a navikli su na veću buku, glasnu muziku. Ugostiteljski objekat mora da ima adekvatnu izolaciju i ugrađen limitator, a vlasnici će uvidjeti povoljnosti kada se procedura okonča", smatra Milović.

Ugradnja limitatora počela je u Njegoševoj ulici, u takozvanom Sutomoru, gdje je buka najveća i najveći je broj prijava građana.

"Upravni postupci su skoro završeni, svi su dobili rješenje da moraju da ugrade limitatore i to će biti obavljeno postepeno. U narednih desetak dana očekujemo da će taj posao biti završen u centralnoj Njegoševoj ulici", naveo je Milović.

Za prekoračenje buke kazne od dvije do 20.000 eura

U ugostitljskim objektima koji ne budu imali ugrađene limitatore, kako je kazao, buku će redovno kontrolisati Komunalna policija, a kazne za prekoračenje iznose od dvije hiljade do 20 hiljada eura.

Stručni saradnik Instituta sigurnosti iz Podgorice Boško Perović, podsjetio je da su donijeti zakonski i podzakonski akti koji se odnose na zaštitu buke u životnoj sredini.

"Okvirni je Zakon o zaštiti buke u životnoj sredini iz prošle godine, dok je Pravilnik o načinu ugradnje limitatora i graničnim vrijednostima zvuka stupio na snagu od 1. maja. Zakon o turizmu i ugostiteljstvu, nedvosmisleno ukazuje na obavezu svih ugostiteljskih objekata da se instalira limitator zvuka", naveo je Perović.

Usvojen je i Pravilnik o zaštiti na radu u ugostiteljskim objektima, što znači, kako je kazao, da se štiti i građanin, gost u barovima, restoranima, noćnim klubovima, sa akcentom na zaposlene - konobare, barmene, kuvare, koji ne smiju biti izloženi određenom nivou zvuka u toku svog radnog vremena.

Maksimalno dozvoljeni zvuk u lokalima do 75 decibela

Za radno vrijeme od osam sati, kako je predočeno, nivo maksimalno dozvoljenog zvuka je 75 decibela, a za noćne klubove, s obzirom da je kraći period boravka, granična vrijednost je 90 decibela. Jačina zvuka u spoljašnjoj sredini je dozvoljena do 65 decibela.

Perović je precizirao da je limitator tehnički elektronski uređaj koji u slučaju prekoračenja nivoa zvuka, za kratko vrijeme vraća prekoračenje na nivo na koji je baždaren, što znači da nema ukidanja muzike, ni prekida struje, što je „povoljno za vlasnike ugostiteljskih objekata“.

Dosta ugostiteljskih objekta, kako je rekao, ima i živu svirku, pa vlasnici ili izvođači, u tom slučaju, moraju imati sisteme takvog kvaliteta koji će biti limitirani.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније