Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

25. 06. 2019. 13:14   >>  21:23

MANS PODNIO

Krivična prijava protiv Radulovića i Nurkovića zbog autoputa

Nevladina organizacija Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) danas je Specijalnom državnom tužilaštvu podnijela krivičnu prijavu protiv ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića i ministra saobraćaja i pomorstva Osmana Nurkovića.

 

NVO MANS je prijavu podnio zbog, kako su naveli, najnovijeg slučaja devastacije životne sredine izgradnjom autoputa - kada je otkrivena 3. po redu nelegalna deponija građevinskog otpada, ovog puta na obali Tarine pritoke Drcke, u blizini Mateševa.

Kako je saopšteno, krivična prijava, osim resornih ministara Radulovića i Nurkovića, tereti i direktora Agencije za zaštitu prirode i životne sredine Nikolu Medenicu i direktora Uprave za inspekcijske poslove Aliju Košutu, zajedno sa odgovornim licima u kompaniji CRBC.

"Naime, MANS je prošle sedmice objavila snimke koji pokazuju da kineska kompanija „CRBC“, glavni izvođač radova na autoputu, odlaže otpad koji nastaje otkopavanjem tunela Mateševo na trasi autoputa Bar – Boljare direktno na obalu rijeke Drcke. Osim toga, snimci pokazuju i cijevi za odvod otpadnih voda sa gradilišta u rijeku, a potom i u Taru", podsjećaju iz te NVO.

U prijavi se navodi da su Radulović, Nurković, Medenica i Košuta zloupotrebom službenog položaja i nevršenjem službenih ovlašćenja direktno doprinijeli tome da kineska kompanija izvrši više krivičnih djela u dijelu zagađenja i oštećenja životne sredine, time što je CRBC-u omogućeno da, bez ikakve kontrole i sankcije, građevinski otpad deponuje direktno na poljoprivredno zemljište, čime je prekršen Elaborat procjene uticaja izgradnje autoputa na životnu sredinu.

"Indolentan odnos nadležnih očigledno traje još od početka izgradnje autoputa, a neodgovornost ministara i rukovodilaca drugih nadležnih tijela u fokusu je javnosti od jeseni prošle godine – kada je otkriven porazan nivo devastacije rijeke Tare i njene okoline. U međuvremenu, Evropski parlament, Evropska komisija i UNESCO prepoznali su uticaj zadiranja trase autoputa u korito rijeke Tare, dok crnogorske institucije kontinuirano odbijaju da pruže odgovore ko je odgovoran za anarhično stanje na gradilištu autoputa – Kinezi, država, ili svi zajedno", kazali su u MANS-u.

Podsjećaju, više nevladinih organizacija je i jesenas podnijelo krivičnu prijavu protiv odgovornih za devastaciju rijeke Tare, izmještanje njenog korita i nelegalno odlaganje otpada na njene obale.

"Za osam mjeseci, crnogorsko tužilaštvo nije našlo za shodno da po toj prijavi postupi, niti da pruži bilo kakvu povratnu informaciju u vezi sa devastacijom koja očigledno dalje traje, i koja prijeti da nepovratno uništi prirodno dobro koje pripada svima nama. Ovakav odnos tužilaštva ali i nadležnih institucija koje su odgovorne za sprovođenje i nadzor nad projektom, uključujući i državne komisije, do sad se pokazao kao koristan samo za kompaniju CRBC i podizvođače, koji i dalje nesmetano i uz minimalne kazne nanose nepopravljivu štetu međunarodno zaštićenoj rijeci Tari", saopšteno je iz MANS-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније