Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 06. 2019. 15:48   >>  15:48 1

PREPORUKA SZO

Da se bolničke infekcije svedu na najniži nivo

Bolničke infekcije utiču na povećanje morbiditeta, mortaliteta, kao i na povećanje troškova liječenja u zdravstvenim ustanovama. Podaci istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije, kojim je obuhvaćeno 10 bolnica u Crnoj Gori, pokazuju da ne postoje smjernice za standardne mjere predostrožnosti od bolničkih infekcija, a ni edukacija radnika.

Istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije pokazuje da većina bolnica u Crnoj Gori ne prati standardne mjere predostrožnisti bolničkih infekcija.

„U prosjeku, bolnice u Crnoj Gori su na nivou tri, to je intermedia, srednji nivo kada je riječ o promociji kontrole bolničkih infekcija“, objašnjava Mina Brajović iz SZO.

Da suzbiju, ali i kontrolišu bolničke infekcije podjednako ima zadatak najveća zdravstvena ustanova u Crnoj Gori, koliko i opšte bolnice.

„U 100 odsto slučajeva nema smjernica za prevenciju infekcija hiruške rane, nema prevencija venskog katetera, isto stečenih pneumonija, i to i o prevenciji infekcija urinarnog trakta koje su povezane s aplasieranjem katetera“, kaže Brajović.

A da su bolničke infekcije veliki zdravstveni problem ne samo Crne Gore već i razvijenijih zemalja pokazuju iznosi koje najrazvijenije zemlje izdvajaju za liječenje infekcija koje su nastale tokom liječenja u bolnici.

“Koliko je to finansijski problem za velike zdravstvene sisteme predstavljaju bolničke infekcije govori podatak da su godišnji troškovi za iste u SAD od 28,3 do 33 milijardi dolara, a na nivou EU procjenjuje se na vrijednosti 9,8 milijardi dolara”, objašnjava Mevlida Gusinjac iz Ministarstva zdravlja.

Problem predstavlja i nepostojanje monitoringa higijene ruku zdravstvenih radnika i ljudi koji rade na održavanju higijene zdravstvenih ustanova.

„Očekujemo da će ovi rezultati poslužiti kao inputi za izradu nacionalnog programa za prevenciju i kontroliu bolničkih infekcija u Crnoj Gori i takođe programa i na nacionalnih ustanova“, kazala je Brajović.

Kao prvi korak u suzbijanju bolničkih infekcija, Ministarstvo zdtravlja najavljuje da će svaka zdravstvena ustanova imati epidemiologa. Cilj je da se broj bolničkih infekcija dovede na nivo razvijenih zemalja, a to je 5-10 odsto pacijenata koji prođu bolničko liječenje.

Aleksandra Jovančević, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније