Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavila: M.M.Lj. ]

25. 06. 2019. 20:40   >>  20:42

RADAR

Projekat za smanjenjenje saobraćajnih nezgoda

Projekt RADAR, čiji je cilj smanjenje rizika saobraćajnih nezgoda u zemljama Dunavskog regiona, pomoći će institucijama da identifikuju prepreke, razviju strategiju i podignu svijest o važnosti adekvatne putne infrastrukture, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

 

Generalni direktor Direktorata za državne puteve u tom resoru Mirsad Ibrahimović otvorio je obuku u okviru projekta Risk Assessment on Danube Area Roads (RADAR) u Podgorici, na temu Procjena sigurnosti putne infrastrukture u Crnoj Gori.

“Projekt RADAR pomoći će odgovornim institucijama i vlastima da identifikuju prepreke, razviju strategiju i podignu svijest o važnosti adekvatne putne infrastrukture u Dunavskom region”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, obuci prisustvuju i predstavnici crnogorskih institucija koje se bave pitanjima putne infrastrukture i bezbjednošću na njima.

Projekat RADAR finansira se iz Programa Transnacionalne saradnje Interreg Dunav i njegov cilj je identifikacija i smanjenje rizika saobraćajnih nezgoda u zemljama Dunavskog regiona, u kojima je stopa smrtnosti u saobraćajnim nezgodama veća od evropskog prosjeka. 

Kako su naveli iz Ministarstva, glavna tema obuke je procjena bezbjednosti putne infrastrukture korišćenjem naprednih metoda evaluacije zvjezdicama (SRS, EuroRAP metodologija) i izrada Planova ulaganja u bezbjednije puteve.

 Iz tog resora su dodali da se projekat RADAR nadograđuje na projekat Transnacionalni program Jugoistočne Evrope, koji je omogućio sprovođenje pilot projekata procjene putne bezbjednosti primjenom iRAP/EuroRAP metodologije.

 Kako se navodi, programi evaluacije puteva su trenutno aktivni u više od 80 država svijeta.

Navodi se da vrijednost upotrebe iRAP/EuroRAP metodologije proizlazi iz jedinstvenog i globalno primjenljivog postupka za procjenu stanja i parametara bezbjednosti putne infrastrukture.

"I iz mogućnosti provođenja analiza troškova i koristi radi definisanja odgovarajućih mjera sanacije i definisanja prioriteta njihovog sprovođenja u sklopu razvoja Planova ulaganja u bezbjedne puteve”, dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније