Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

25. 06. 2019. 17:07 >> 17:06

PRIBILOVIĆ U BAKUU

"Efikasna javna uprava je imperativ"

Ministarka javne uprave Suzana Pribilović istakla je da uspostavljanje efikasne, racionalne i transparentne javne uprave nije lak zadatak, ali je imperativ za našu administraciju i preduslov da bi se odgovorilo na globalne izazove. Zato je ključ u rješavanju ovog izazova u udruživanju zajedničkih kapaciteta.

Pribilović je učestvovala na UN Forumu za javne usluge (UNPSF), na temu "Postizanje ciljeva održivog razvoja kroz efikasno pružanje usluga, inovativnu transformaciju i odgovorne institucije”, u Bakuu.

„Prioritet Vlade Crne Gore je uspostavljanje efikasne, racionalne i transparentne javne uprave. Uprave koja će, u skladu sa savremenim trendovima, postaviti građanina na prvo mjesto i uspostaviti visok nivo otvorenosti i trasparentnosti javnih institucija u eri savremenih informacionih tehnologija“, kazala je ministarka Pribilović na panelu koji je organizovala ReSPA na temu “Stanje u oblasti pružanja javnih usluga na Zapadnom Balkanu” u okviru Foruma.

Pribilović je istakla da jedni od drugih možemo mnogo da naučimo i to u svim fazama od dizajniranja usluga do mjerenja zadovoljstva njihovog korišćenja, istakla je Pribilović.

„Konstantno radimo na unapređenju rada elektronske uprave i povećanju broja elektronskih servisa. Kroz novi Zakon o elektronskom potpisu i identifikaciji stvorili smo uslove za kvalitetno elektronsko poslovanje, uspostavili novi sistem zaštite od sajber napada i zahvaljujući stručno i profesionalnom odnosu uspjeli da zaštitimo sistem od sajber napada u prethodnom periodu.Takođe, kroz obezbjeđenje kontinuiteta reformskih procesa, posvećeni smo ispunjavanju standarda i vrijednosti svojstvenih savremenim društvima“, zaključila je Pribilović.

U okviru Foruma potpisana je Deklaracija o namjeri za osnivanje ASAN Međunarodne asocijacije subjekata za pružanje javnih usluga.

Inicijator osnivanja Međunarodne asocijacije ASAN je Državna agencija za javne službe i društvene inovacije pod predsjednikom Republike Azerbejdžan. Dokument su potpisali ispred Crne Gore ministarka Pribilović i predstavnici Maroka, Indonezije, Afganistana, Turske, Ugande, Azerbejdžana i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Deklaracijom o namjerama, uspostaviće se institucionalna platforma za kontinuiranu razmjenu najboljih praksi i stručnosti u relevantnoj oblasti, kao i promovisanje inovacija u pružanju javnih usluga.

UN Forum za javne usluge okupio je predstavnike zemalja u okviru sprovođenja Agende 2030, koja je usvojena od strane svih šefova država i vlada 2015. godine.

Ministri i drugi visoki donosioci odluka imali su priliku da na Forumu razgovaraju na temu transformacije  upravljanja i inovacije u javnoj upravi i strategijama i inovativnim pristupima za efikasno pružanje usluga.

Forum organizuju Odjeljenje za ekonomska i socijalna pitanja Ujedinjenih nacija (UNDESA) i Državna agencija za javne usluge i socijalne inovacije predsjednika Republike Azerbejdžan (ASAN).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније