Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

26. 06. 2019. 13:36 >> 13:36

SUZBIJANJE ESKPOLATACIJE PIJESKA

Pojačane kontrole vodotokova u devet opština

Produžena je uredba Vlade kojom je komunalnim policajacima i inspektorima u devet opštine dato ovlašćenje da u punom kapacitetu i još efikasnije sprovode monitoring i kontrolu vodotoka na području svojih opština, a u cilju otkrivanja nelegalne eksplotacije šljunka i pijeska, istaknuto je na današnjem sastanku članova Koordinacionog tima.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, iako su na planu suzbijanja nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska postignuti rezultati u skladu sa EU direktivama, ova pojava nije iskorijenjena.

"Vlada je nedavno produžila Uredbu o povjeravanju dijela poslova Uprave za inspekcijske poslove Glavnom gradu Podgorica i opštinama Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Kolašin, Mojkovac, Nikšić i Rožaje, čime će se nastaviti kontrola vodotoka na području ovih opština. Komunalni službenici, takođe, imaju ovlašćenje da pokrenu prekršajne i krivične prijave protiv prekršioca", navodi se u saopštenju.

Donijet je i novi akcioni plan za suzbijanje nelegalne eksploatacije rječnih nanosa iz vodotoka 2019 – 2021 godine i izmijenjen sastav Koordinacionog tima koji će pratiti njegovu realizaciju.

Predsjednik Tima je direktor Uprave za vode Damir Gutić, a u sastavu su predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Uprave za inspekcijske poslove, Uprave policije, Osnovnog tužilaštva, kao i Komunalne policije i Komunalne inspekcije iz Glavnog grada Podgorica i navedenih opština.

"Predstavnici Koordinacionog tima su na sastanku iskazali spremnost da nastave sa zajedničkim aktivnostima, još snažnije, u borbi protiv nelegalnih radnji vezanih za korišćenje materijala iz vodotoka i devastacije riječnih tokova i okolnog zemljišta. Konstatovano je da su u dosadašnjem periodu trajanja moratorijuma od Odsjeka za inspekciju za vode, ukupno izvršene 353 inspekcijske kontrole i da je od velikog značaja bilo učešće građana, odnosno civilnog sektora i sportsko – ribolovnih klubova u prijavljivanju i otkrivanju nelegalne eksploatacije putem otvorenih kontakt telefona i E-mail adrese prijavieksploataciju@uzv.gov.me" navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, Koordinacioni tim će nastaviti da prati realizaciju mjera definisanih Akcionim planom i na osnovu pribavljenih informacija, podataka i činjenica izvršiće odgovarajuće analize i predložiti korektivne mjere, kako bi definisane aktivnosti bile uspješno realizovane.
Zadatak Tima je i da izvještava Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja o rezultatima realizacije Akcionog plana.

Na sastanku je dogovoreno da se intenzivira obilazak terena od strane komunalnih službi i da se pojača kontrola firmi registrovanih za ovu djelatnost.

"Pozivamo građane i civilni sektor da nastave sa doprinosom zaštiti crnogorskih vodotoka i da sumnju na nelegalne aktivnosti prijave na navedenu e-mail adresu. Podsjećamo i da su u prethodnom periodu urađeni ili su u toku interventni regulacioni radovi na više crnogorskih vodotoka, u cilju zaštite vodotoka i okolnog zemljišta. Uveliko se pripremaju projekti regulacije vodotoka u cilju zaštite od poplava, odbrane stanovništva koje naseljava ugrožena područja poplavama, kao i poljoprivrednog zemljišta u dolinama vodotoka (Bojana, Lim, Grnčar). Kroz saradnju sa međunarodnim partnerima obezbijeđena su sredstva za početak infrastrukturnih radova na Bojani, Limu, Grnčaru i Gračanici. U narednom periodu radiće se na pripremi projektne dokumentacije i za sve druge vodotoke, kako bismo imali jedan veoma uređen i održiv sistem kada je u pitanju zaštita od voda" navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније