Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

26. 06. 2019. 14:58 >> 14:59

PROŠIRIĆE POKRIVENOST

Brzi internet za 150 područnih jedinica

Ministarstvo prosvjete i Crnogorski Telekom proširiće internet pokrivenost na oko 150 područnih jedinica crnogorskih škola, dogovoreno je na sastanku ministra Damira Šehovića sa predstavnicima te kompanije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Šehović se danas sastao sa izvršnom direktoricom Crnogorskog Telekoma Dinom Cibulskajom i direktorom Telekomovog Sektora za poslovne korisnike Predragom Perkovićem.

„Širenje interneta na područne jedinice će se realizovati u naredne dvije godine, čime će ove ustanove dobiti besplatan pristup mobilnom 4G internetu i brzom protoku podataka“, kaže se u saopštenju

Navodi se da je potpisivanje sporazuma kojim će se ozvaničiti saradnja planirano ubrzo.

Iz Ministarstva su kazali da dogovor, osim širenja interneta na veliki broj područnih jedinica, podrazumijeva i nastavak dosadašnje saradnje, a to je pružanje usluge besplatnog interneta svim matičnim jedinicama osnovnih i srednjih škola, kao i predškolskim ustanovama, koje za to imaju tehničkih mogućnosti.

„Dodatno, tamo gdje postoje tehničke mogućnosti, obezbijediće se korišćenje TurboDSL-a i optike“, dodaje se u saopštenju.

Cibulskaja je kazala da će će u naredne dvije godine najveći broj područnih jedinica, odnosno više desetina škola i odjeljenja u ruralnim djelovima zemlje, biti pokriveno 4G mobilnim internetom.

„U Telekomu vjerujemo da je uspješno društvo ono u kome niko ne zaostaje, pa ćemo nastaviti da ulažemo u razvoj zajednice podržavajući obrazovanje i digitalnu inkluziju“, poručila je ona.

Sagovornici su se saglasili i da bi bilo korisno pokrenuti pilot-projekat pokrivanja dijela škola wireless mrežom, na čemu će se raditi u narednom periodu.

Šehović je istakao da je saradnja sa Telekomom od izuzetnog značaja i zbog planova Ministarstva za digitalizaciju obrazovnog sistema, za šta je potreban dobar protok interneta i generalno kvalitetna pokrivenost.

„Cibulskaja je, u tom kontekstu, istakla da Telekom sa Ministarstvom prosvjete dijeli uvjerenje da digitalizacija u obrazovanju nema alternativu“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva podsjećaju da Crnogorski Telekom već 12 godina pruža podršku obrazovnom sistemu Crne Gore, kroz obezbjeđivanje besplatnog interneta za preko 200 škola.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније