Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

26. 06. 2019. 15:23   >>  15:24 1

PREMIJER ISTAKAO

"Vlada se ne miješa u izbor članova Savjeta RTCG"

Predsjednik Vlade Duško Marković saopštio je da članove Savjeta RTCG bira Skupština, dodajući da se Vlada ne miješa u taj proces. Marković je rekao da je sloboda medija demokratska obaveza svakog razvijenog društva te da, osim jasne i nedvosmislene podrške koja može samo doprinijeti profesionalizaciji medijskog prostora, nema miješanja Vlade u taj proces.

"Vlada je svjesna da je sloboda izražavanja temeljna vrijednost na kojoj počiva EU. I više od toga – sloboda medija je naša demokratska obaveza. Izbor članova Savjeta Radija i Televizije Crne Gore se odvija po propisanoj, zakonskoj proceduri, uz zastupljenost odgovarajućih i nezavisnih organizacija i tijela. Izbor se vrši u Skupštini i Vlada je distancirana od ovog procesa. Dakle, ni u kojem slučaju nema miješanja Vlade u ovaj proces, osim jasne i nedvosmislene podrške koja može samo doprinijeti profesionalizaciji medijskog prostora“, rekao je Marković na Premijerskom satu.

Odgovarajući na pitanje poslanika Miodraga Lekića o procesu evropske integracije i otkazivanju Međuvladine konferencije EU – CG, predsjednik Vlade je odbacio tvrdnje poslanika da je konferencija „iznenada i neuobičajeno otkazana”, i da je „prethodno bila zakazana za kraj juna ove godine”.

 

„Kao iskusnom diplomati poznato Vam je da odluku o sazivanju međuvladine konferencije, na liniji podrške Evropske Komisije, donosi 28 država članica Evropske Unije jednoglasno. Ova procedura podrazumijeva da država koja predsjedava Evropskom unijom pozove državu kandidata, u ovom slučaju Crnu Goru, da dostavi svoju pregovaračku poziciju, nakon čega se ulazi u proceduru organizacije sastanka. Znači, ona nije bila planirana. Jasno je, i to je više puta istaknuto sa zvaničnih evropskih adresa, da je napredak u poglavljima vladavine prava i temeljnim pravima ključan, i da će odrediti tempo pregovora o pristupanju. Crna Gora je na istom stanovištu, i ne čeka samo ocjene evropskih partnera. Mi smo svjesni šta je potrebno našim građanima, prvenstveno kroz jačanje vladavine prava i pravne države, gdje smo svi u društvu – iako svakako ne i podjednako – odgovorni. Dovođenje dinamike pristupnih pregovora u ekskluzivnu vezu sa, kako rekoste, 'uočenim raskorakom između proklamovanog evropskog pravca vlasti u Crnoj Gori i stalnog, čak povećanog vraćanja na oblike nedemokratskog društva autoritarne suštine', u najmanju ruku je površno. Ne vidite možda Vi rezultate koje ostvarujemo, ali ih vide partneri. Da želite da čitate izvještaj analitično, kao iskusan političar, vidjeli biste i nijansiranu sliku; i većinom pozitivan trend u reformskim oblastima; i potvrdu velikog rada institucija“ istakao je premijer.

Rekao je da situacija nije dramatična kakvom je poslanik Lekić pokušao predstaviti.

"Reformski proces daje konkretne rezultate u oblastima od značaja, te pored kontinuiranog napretka na zakonodavnom planu i u dijelu izgradnje institucija, Evropska komisija u Izvještaju konstatuje početni bilans ostvarenih rezultata u borbi protiv korupcije na visokom nivou i u određenim oblastima organizovanog kriminala – poput pranja novca, finansijskih istraga, privremenog oduzimanja imovine stečene kriminalnom djelatnošću. Konstatovano je da je postignut napredak u pravosudnoj saradnji, kao i da poboljšana međunarodna policijska saradnja daje konkretne rezultate“, rekao je premijer.

Predsjednik Vlade je zakljkučio odgovor stavom da nikakvog raskoraka niti je bilo, niti će biti po pitanju naše evropske budućnosti, da Vlada ostaje u potpunosti posvećena kvalitetnom ispunjavanju preporuka iz ovogodišnjeg Izvještaja Evropske komisije te da će Crna Gora nastaviti da bude promoter evropskih i evroatlantskih vrijednosti u regionu, što je, kako je rekao, činjenica koja se prepoznaje na svakoj adresi.

"Cilj nam je dostizanje evropskog kvaliteta života naših građana, s akcentom na zadržavanje dobrog tempa ekonomskog rasta, kao jedinog realnog puta do tog cilja“, zaključio je Marković. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније