Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

27. 06. 2019. 07:04 >> 07:04

MINISTARSTVO ZDRAVLJA

Još bez pravilnika za kontrolu bolničkih infekcija

Rezultati samoprocjenjivanja kapaciteta za sprečavanje i suzbijanje bolničkih infekcija u Crnoj Gori, rađeni u saradnji s ekspertima Svjetske zdravstvene organizacije, pokazali su da u većini bolnica ne postoji sistematski nadzor nad širenjem bakterija kod novorođenčadi i životno ugroženih pacijenata.

Iz Ministarstva zdravlja Danu su odgovorili da još nijesu donijeli najvažnije propise za kontrolu i suzbijanje bolničkih infekcija, dok veliki broj bolnica nema ni epidemiologe.

Iz kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije saopšteno je da Crna Gora nema sistematskog nadzora nad infekcijama, uključujući infekcije vulnerabilnih pacijenata (novorođenčadi), infekcije koje mogu izazvati ozbiljne i teške ishode, infekcijama koje uzrokuju multirezistentni i ekstenzivno rezistentni patogeni, infekcije povezane s invazivnim procedurama (npr. plasiranje katetara i slično).

U veoma velikom broju bolnica ne sprovodi se monitoring procesa i indikatora i ne vodi se računa o higijeni i metodama pranja ruku.

"Na nacionalnom nivou je pripremljen Nacionalni pravilnik za sprečavanje i suzbijanje bolničkih infekcija koji je trenutno na usklađivanju sa zakonodavstvom. Nakon donošenja pravilnika pristupiće se donošenju naciona lnog programa za borbu protiv bolničkih infekcija. Ministarstvo zdravlja je dalo saglasnost za raspisivanje specijalizacija iz epidemiologije za bolnice, i većina je raspisala specijalizacije za svoje ustanove gdje očekujemo tokom i duće godine da se ljekari vrate sa specijalizacije i svakodnevno se posvete obavezamau borbi protiv bolničkih infekcija. Uporedo s usavršavanjem vještina tokom specijalizacije, ljekari prolaze i uskospecijalizovane edukacije u oblasti bolničke epidemiologije. To znači da naša država ima visoko razvijene kapacitete za borbu protiv bolničkih infekcija, ali da postoje i elementi koje treba da poboljšamo, koji se tiču prije svega uvođenja standardnih operativnih procedura. Predviđeno je da se ti elementi prevaziđu i realizuju akcionim planom za naredne dvije godine, ali koji ni u kojem slučaju ne dozvoljavaju zabrinutost građana jer se ti nedostaci kompenzuju korišćenjem standardnih operativnih procedura koje preporučuju upravo SZO i Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti", ističu iz ministarstva.

Iz ministarstva navode da su bolničke infekcije, njihovo sprečavanje i suzbijanje u vrhu prioriteta aktivnosti Ministarstva zdravlja, pa su u prethodnom periodu realizovane brojne aktivnosti.

"Ministarstvo zdravlja je organizovalo teoretsku edukaciju zdravstvenih radnika po regionima (centralni, sjeverni i južni) čijoj obuci je prisustvovalo 145 zdravstvenih radnika. Nakon teoretske edukacije organizovana je praktična edukacija tako da smo obišli sve zdravstvene ustanove i na licu mjesta edukovali zaposlene", navode iz ministarstva. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније