Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

28. 06. 2019. 13:33   >>  14:55

FILANTROPIJA U CG

Građani svjesni svoje uloge u akcijama za opšte dobro

Građani u Crnoj Gori skloniji su da volontiraju i doniraju za opšte dobro, a skoro 70 odsto ispitanika u istraživanju "Filantropija u Crnoj Gori" kazali su da su u budućnosti spremni da učestvuju u akcijama davanja za opšte dobro. Poređenje rezultata posljednjeg istraživanja iz 2018. i prethodnog, iz 2012. godine, pokazuje da postoji rast ličnog angažovanja u akcijama za opšte dobro i povjerenja u fondacije koje se bave raspodjelom doniranih sredstava.

Nacionalni forum o filantropiji, na kojem su predstavljeni rezultati i zaključci istraživanja o davanju za opšte dobro, održan je danas u Hotelu Podgorica u organizaciji Fonda za aktivno građanstvo fAKT.

"Iako se pod davanjem za opšte dobro dominantno podrazumijeva finansijska i materijalna pomoć, te različiti oblici humanitarnih akcija, u oba istraživanja primijećen je rast percepcije volontiranja kao filantropske aktivnosti i to u iznosu od 4% u odnosu na 2012.", navodi se u saopštenju.

Prema zaključcima istraživanja, koje je sproveo Ipsos, crnogorska javnost ipak nije dovoljno informisana o davanju za opšte dobro, ulogama pojedinaca, institucija/organizacija i sektora, te koristima za cjelokupno društvo.

Bolje informisanje putem medija se izdvaja kao najbolji način za podsticanje filantropije u Crnoj Gori.

"Televizija je najčešće korišćeni i preferirani izvor infomacija na ovu temu za više od polovine ispitanih, dok su za 15 odsto njih to društvene mreže. Liječenje bolesne ili nezbrinute djece, bolesnih odraslih ili pružanje pomoći siromašnima su akcije u kojima građani Crne Gore najradije učestvuju kroz novčanu pomoć, kombinaciju novčane i materijalne pomoći, ili volonterski", navodi se u saopštenju.

Kao glavni razlog zbog kojeg građani ne učestvuju u akcijama davanja, u istraživanju je navedena njihova nezavidna materijalna situacija, nedostatak vremena, kao i nedostatak povjerenja, koje bi se moglo povećati uvidom u način trošenja prikupljenog novca.

"Većini ispitanika važno je da dobiju povratne informacije o tome koliko novca je prikupljeno, kako je upotrijebljen, kao i da li je ostvaren cilj akcije u kojoj su učestvovali. Blizu polovine ispitanih vjeruje da davanja pojedinaca mogu mnogo doprinijeti cjelokupnom društvu", pokazalo je istraživanje.

Ispitanici bi radije izdvojili manje iznose u više navrata i za više različitih akcija, dok tek blizu petine ističe da bi prije davalo odjednom jedan veći iznos za jednu akciju.

"Nešto manje od polovine građana Crne Gore bi bilo spremno da donira novac fondaciji, jer bi odluke o dodjeli novca u tom slučaju donosila stručna lica. Pored toga, više od četvrtine navodi da bi im to ulivalo sigurnost da će novac stići tamo gdje treba, čime bi se smanjilo nepovjerenje", rezultati su istraživanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније