Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: M.M ]

28. 06. 2019. 17:55 >> 19:36

MICS ISTRAŽIVANJE

Nema napretka u pogledu nasilja nad djecom kod kuće

U Crnoj Gori nema napretka u pogledu nasilja nad djecom kod kuće u odnosu na stanje od prije pet godina, pokazalo je MICS istraživanje koje je danas predstavljeno u Podgorici.

 

Kako je saopšteno, istraživanje koje je Monstat tokom prošle godine sproveo uz tehničku pomoć UNICEF-a, i finansijsku podršku Vlade, UNICEF-a i UNHCR-a, jasno ukazuje na oblasti u kojima je potrebno dalje raditi.

„One se prvenstveno odnose na rani razvoj djece, dječju zaštitu, obrazovanje, zdravlje i život u čistom okruženju“, kaže se u saopštenju UNICEF-a.

Radi se, kako je pojašnjeno, o najvećem istraživanju poslije popisa koje se sprovodi širom svijeta svakih pet godina sa ciljem prikupljanja statistički pouzdanih i međunarodno uporedivih podataka po nizu pokazatelja u oblastima zdravlja, obrazovanja, zaštite djece i HIV/AIDS.

Posljednji put je ovo istraživanje u Crnoj Gori sprovedeno tokom 2013. godine.

„Procenat djece mlađe od dvije godine koja su podojena u toku prvog sata nakon rođenja porastao je sa 20 na 41 odsto za romsku i sa 14 na 24 odsto za opštu populaciju“, kaže se u saopštenju.

To je, kako su kazali iz UNICEF-a, samo jedan od ključnih nalaza MIKS Istraživanja višestrukih pokazatelja stanja prava djece i porodica u Crnoj Gori sprovedenog tokom prošle godine.

„Oni pokazuju da je u određenim oblastima ostvaren napredak u odnosu na prethodno ovakvo istraživanje koje je sprovedeno 2013. godine, ali i ukazuju na oblasti u kojima je potrebno ulagati dalje napore poput daljeg povećanja stope dojenje u našoj zemlji“, navodi se u saopštenju.

Šef predstvaništva UNICEF-a za Crnu Goru Osama Kogali čestitao je Crnoj Gori što je prva zemlja na Balkanu koja je sprovela novi globalni ciklus MICS istraživanja.

On je pohvalio stalni napredak koji Crna Gora ostvaruje na polju ostvarivanja prava djeteta, ali i podsjetio na oblasti na kojima se još mora raditi.

„MIKS istraživanje iz 2018. ne pokazuje nikakav napredak u pogledu nasilja nad djecom kod kuće u odnosu na stanje od prije pet godina“, istakao je Kogali.

Kako je naveo, otprilike dvije trećine djece uzrasta od jedne do 14 godina izloženo je najmanje jednom vidu psihološkog ili fizičkog kažnjavanja od strane njihovih roditelja.

„Ti podaci nam govore da je potrebno da mijenjamo društvene norme odgoja djece i da snižavamo prag tolerancije prema nasilnom disciplinovanju djece i svim drugim vidovima nasilja,“ poručio je Kogali.

Djeca su naše najveće bogatstvo i posebna odgovornost

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović kazao je da je ovim istraživanjem utvrđen progres u 20 indikatora održivog razvoja.

“Posebno nas raduje rast obuhvata djece koja pohađaju program predškolskog obrazovanja sa 40 na 53 odsto, zabilježen u proteklih pet godina. Još značajniji rast zabilježen je na sjeveru, sa 17 na 37 odsto, dakle više nego dvostruko,” kazao je Simović.

Simović je izrazio zadovoljstvo što rezultati istraživanja pokazuju progres u 20 indikatora održivog razvoja kao rezultat „iskazanog odgovornog odnosa u sprovođenju međunarodnih instrumenata za ljudska prava i klimatske promjene, i pune posvećenosti sistemskim reformama u procesu pristupanja EU, čime Crna Gora sigurno gradi moderno društvo zasnovano na poštovanju ljudskih prava, dobrom upravljanju i osiguranju da svaki pojedinac ima mogućnost da ostvari svoj puni potencijal.“

U svom obraćanju šef predstavništva UNICEF-a Osama Makavi Kogali čestitao je Crnoj Gori „što je prva zemlja na Balkanu koja je sprovela novi globalni ciklus MICS istraživanja. Time ćemo dobiti podatke koji su nam potrebni da razumijemo koliko je Crna Gora uspješna u sprovođenju Konvencije UN o pravima djeteta.“

Kogali je izrazio zahvalnost Vladi Crne Gore na finansijskom doprinosu u realizaciji ovoga značajnog projekta i na iskazanom profesionalizmu i napornom radu tima MONSTAT-a i liderstvu dr Gordane Radojević.

„Ohrabruje nas stalni napredak koji Crna Gora ostvaruje na polju dječijih prava, te želim da iskoristim ovu priliku da potvrdim našu posvećenost nastavku rada sa Vladom Crne Gore i drugim partnerima na unapređenju ljudskih prava i dobrobiti svakog djeteta“, istakao je Kogali na kraju svog obraćanja.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније