Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 06. 2019. 17:35   >>  17:34 2

"OTKOS ZA PONOS"

Mojkovcem zamirisao svježi otkos

Mojkovačko jalovište, nekada crna tačka na sjeveru države, danas zelena oaza na kojoj se okupilo preko dvjesta kosaca sa sjevera i iz regiona.

Zvukovi čekića i nakovnja, te oštrenje kosa kosačkim brusom, odzvanjali su jutros ovom blizu 20 hektara prostranom poljanom.

U sedam sati na prostoru nekadašnjeg jalovišta okupili su se kosci sa sjevera Crne Gore, ali i iz Stare Pazove i Bosanske krajine, koji kažu danas nijesu imali ljepši i značajni posao od mobe "Otkos za ponos" na mojkovačkoj poljani.

Manifestaciju su organizovali DOO "Komunalne usluge - Gradac" Mojkovac, Opština Mojkovac i Turistička organizacija Mojkovac, a njoj je prisustovao i premijer Duško Marković.

Kosidba sibolično predstavlja mobu i početak kosidbe na sjeveru. Kosci se nadmeću u kosidbi, mnogi su došli u narodnim nošnjama, sa dobrim kosama i brusevima bez kojih kažu nema kosidbe.

Predsjednik Opštine Mojkovac Ranko Mišnić je istakao da nekadašnje jalovište, sada Mojkovačka poljana, dobija sve ljepše obrise i jasan turistički potencijal koji će uskoro pasarela povezivati sa centrom grada.

"Prošle godine oboren je rekord po broju kosaca na jednom mjestu. Nikada se prije nije dogodilo da se na jednoj livadi okupi 230 kosaca što je uspjelo Mojkovčanima, što je za ponos i gradu i državi. Time smo pokazali da znamo da čuvamo tradiciju ali i da zajedno predstavljamo veliku snagu i potencijal", kazao je Mišnić.

Titula kosbaša pripala je najstarijem koscu, 93-godišnjem Radu Vučiniću iz Gostilovine, kojeg, kako kaže, milina obuzme kada vidi koliko se omladine okupilo radi kosidbe i to one koja se obavlja uz pomoć kose i kosišta i koja polako ide u zaborav jer su odavno na livadama zagospodarile motorne kosačice.

"Iako su godine bremenite, srce me ponijelo da se zakosim sa omladinom i, kao što vidite, dobro mi ide. Ovo je rijetkost koja nas vraća u doba kada su se ljudi pomagali i savlađivali velike napore uz pjesmu i šalu", prisjeća se Vučinić.

Kada zamirišu svježi otkosi i popije se po koja rakija neminovna je i mobenička pjesma, a kratki odmor najbolje prija uz gusle, kaže Nikola Delić iz Vraneške doline.

Iako je bilo dosta kosaca u narodnoj crnogorskoj nošnji, Goran Rabrenović se po svemu sudeći potrudio da od nošnje ništa ne izostane, objašnjava to manifestacijom koju on doživljava kao svetkovinu i svojevrsnu turističku atrakciju.

"Kosu koju držim u rukama posjedujem od 1979. godine i pažljivo vodim brigu o njoj jer mi je ostala od oca i mnogo mi znači.To je bio i znak mog odrastanja jer sam do tada kosio malom kosom namijenjenoj djeci", priča Rabrenović.

Goran Marjanović iz Stare Pazove kaže da i u tom kraju njeguju slične manifestacije koje, priznaje, nijesu tolikog obima ali su ipak atraktivne, što je bio dovoljan motiv za njega i dvojicu kolega da dođu u Mojkovac.

Lijep dan okupio je na zelenoj poljani veliki broj građana koji pomno prate kako pred oštrim koscima padaju odkosi zelene i mlade trave koju će sunce brzo pretvoriti u sijeno, zadovoljno priča direktor TO Mojkovac, Petar Vučinić.

"Nijesmo ni sanjali da će nekadašnja glavna aktivnost u ljetnim danima postati atrakcija. Kose skidamo iza roga kao eksponate a ne kao sredstvo rad, jer su se vremen apromijenila. Današnja kosidba nas je sve vratila u mladost",ističe narodni guslar Mileta Pantović.

Direktor preduzeća Komunalne usluge Peđa Smolović kaže da je lako animirati ljude da dođu na zabave gdje su estradne zvijezde, muzika i alkohol a da je pravi podvig sakupiti ovoliko kosaca da po vrućini kose blizu 20 hektara i sve su prilike da će poslednji otkos pasti prije podeva.

Koscima prija po čaša domaće, jer, kažu, sprečava znojenje a istovremeno vraća snagu. Marica Ljujić se postarala da okrijepi kosce sa šljivom starom preko 20 godina.

Nakon kosidbe za kosce je pripremljena bogata trpeza za koju se pobrinuo prijatelj manifestacije, preduzeće „Zlatiborac“, a vješte ruke domaćica umijesile su domaći hljeb, priganice i razne pite. Uz muziku, pjesmu, iće i piće čule su se i želje da se svi ponovo nađu na istom mjestu naredne godine.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније