Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

01. 07. 2019. 17:45   >>  17:43 32

MIHAILO O SPC

"Hoće da naprave pometnju među sestrinskim crkvama"

Beogradska patrijaršija je sve svoje snage uprla da napravi pometnju među sestrinskim pravoslavnim crkvama, pri tome ne birajući sredstva, saopštila je Crnogorska pravoslavna crkva, nakon što je Mitropolija crnogorsko-primorsko objavila pismo koje je mitropolit Ukrajinske pravoslavne crkve Epifanij upitio mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju.

Mitropolija crnogorsko-primorska da je mitropolit Ukrajinske pravoslavne crkve uputio pismo u vezi sa sasluživanjem sa episkopom Crnogorske pravoslavne crkve Borisom Bojovićem.

"Sa velikom tugom pišem ovo lično pismo Vašem Visokopreosveštenstvu, jer sam Vas, bez ikakve svoje namjere rastužio saslužujući sa ”arhimandritom” Borisom nedavno u Kijevu. Ipak, s punim razumijevanjem, uvjeravam Vas, da to što se desilo, desilo se nenamjerno, a sa razloga što smo u prošlosti opštili sa zajednicom iz Vaše države, nepriznatom od Punoće Pravoslavlja, a sve do obnovljenja našeg opštenja sa Svjatjejšim Vaseljenskim Patrijarhom i drugim Pomjesnim Crkvama. To, što se desilo 25. maja 2019. godine, dogodilo se bez naše namjere, već usljed nemarnosti i velikog broja saslužujućih sveštenika. Razumijem da Vas je dani događaj rastužio, ali želim da Vas uvjerim, da mi, koji činimo Autokefalnu, sada već Pravoslavnu Crkvu Ukrajine, imamo crkveno i kanonsko opštenje samo i isključivo sa Svetom Velikom Crkvom Hristovom, našom majkom, to jeste Vaseljenskom Patrijaršijom, i samo sa onima sa kim opšti i ona, i ni sa kim više", navodi se, između ostalog, u pismu koje je objavila Mitropolija crnogorsko-primorska.

Mitropolit CPC Mihailo, kazao je da je za Crnogorsku pravoslavnu crkvu Ukrajinska crkva bila i danas je kanonska.

"Upravo zato, Beogradska patrijaršija je sve svoje snage uprla da napravi pometnju među sestrinskim pravoslavnim crkvama, pri tome ne birajući sredstva. U konačnome, s ciljem da spriječi donošenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti kojim se nezakonito prepisna crkvena imovina na nju vraća zakonitim vlasnicima - crnogorskoj državi, i temelje pravne pretpostavke da Crnogorska crkva dobije status domicilne crkve. Ovoga puta suočiće se s crnogorskom državom spremnom i odlučnom da brani i odbrani sopstvene interese", navodi mitropolit Mihailo.

On podjeća da su patrijarh Ukrajinske crkve Filaret i Blažnjejši Mitropolit Kijevski i cijele Ukrajine Epifanije Dumenko, u oktobru 2010. godine, bili u zvaničnoj posjeti Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

"S njegovom svetošću vladikom Mihailom, svještenstvom i monaštvom Crnogorske pravoslavne crkve, služili su svetu arhijerejsku liturgiju na Cetinju i iz istoga se putira pričešćivali, tako potvrđujući liturgijsko zajedništvo naše dvije crkve. A vladika Mihailo je više puta boravio u zvaničnoj pośeti Ukrajinskoj crkvi i pred više hiljada vjernika sasluživao s patrijarhom", kazali su iz CPC.

Пратите нас на

Коментари32

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније