Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda; Objavila: M.M ]

02. 07. 2019. 07:03   >>  07:01

DRI

Država deceniju bez registra

Država ni deset godina poslije donošenja Zakona o državnoj imovini nema uspostavljen jedinstven sistem evidencije državne imovine, niti formiran registar nepokretnosti, konstatovala je DRI u izvještaju - reviziji uspjeha „Uspješnost uspostavljanja, vođenja i kontrole evidencije državne imovine kod državnih organa“. Ovaj izvještaj o reviziji dostavljen je i Odboru za ekonomiju, finansije i budžet.

U izvještaju koji su sačinili senatori dr Branislav Radulović i Nikola N. Kovačević se navodi da je državna revizija utvrdila da nijesu obezbijeđeni potpuni i tačni podaci o državnoj imovini i da za to ima niz uzroka.

- Državni organi nijesu preduzeli dovoljne organizacione, tehničke i kadrovske mjere kako bi se uspostavila odgovarajuća evidencija imovine koju koriste i kojom upravljaju državni organi. Evidencija koju vode državni organi nije potpuna i ne pruža sve potrebne podatke o ovoj imovini.

Ministarstvo finansija i Uprava za imovinu nijesu uspostavili funkcionalni program za vođenje jedinstvene evidencije državne imovine - konstatovala je, između ostalog, državna revizija. Ustanovljeno je takođe da Uprava za imovinu nije preduzimala aktivnosti kako bi obezbijedila da svi organi dostave podatke potrebne za uspostavljanje jedinstvene evidencije. - Ministarstvo finansija i Uprava za imovinu nijesu realizovali mjere predviđene akcionim planom za uspostavljanje jedinstvene evidencije državne imovine - konstatovano je u izvještaju i naglašeno da svi državni organi nijesu uspostavili interne procedure kojima je uređen proces evidentiranja državne imovine. Unutrašnja revizija, kod državnih organa obuhvaćenih uzorkom, nije sprovodila revizije čiji je predmet sistem evidencije državne imovine.

Država i opštine se još nijesu razgraničile

Postupak razgraničenja državne i opštinske imovine nije završen, iako je Ministarstvo finansija zaključkom Vlade iz 2016. bilo zaduženo da u saradnji sa područnim jedinicama Uprave za nekretnine to okonča.

- Izvještaji Uprave za nekretnine koji su dostavljani Ministarstvu finansija, odnosno Vladi, ukazuju na brojne probleme koji se odnose na postupak razgraničenja ove imovine. Jedan od osnovnih je to što opštine nijesu dostavile plansku dokumentaciju, ili su dostavile nepotpunu. U posljednjem izvještaju Uprave Ministarstvu navodi se da je postupak razgraničenja završen u 13 opština, dok je u ostalih osam djelimično ili još nije počeo - navedeno je u izvještaju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније