Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

03. 07. 2019. 23:08 >> 23:07

DAMJANOVIĆ U CERN-U

SEEIIST izvanredan primjer “nauke za mir”

Evropski komesar za nauku i inovacije Karlos Moedaš kazao je prilikom sastanka sa ministarkom nauke Sanjom Damjanović da je projekat SEEIIST izvanredan primjer “nauke za mir”, jer će omogućiti povezivanje svih zemalja regiona i njihov dalji napredak i razvoj.

 

 

Ministarka nauke dr Sanja Damjanović boravi ove nedjelje u CERN-u, Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja, gdje se sastala sa Moedašom, tokom njegove druge zvanične posjete ovoj instituciji.

"Ministarka Damjanović izrazila je zahvalnost komesaru Moedasšu na konstantnoj podršci SEEIIST projektu, imajući u vidu da je upravo on jedan od prvih zvaničnika Brisela koji je stao iza projekta i razumio njegov značaj i vrijednost za Jugoistočnu Evropu", navodi se u saopštenju.

SEEIIST je projekat Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope, a koji predviđa realizaciju Hadronske kancer terapije sa istraživanjima u biomedicini.

" Zahvaljujući njegovom uticaju SEEIIST je prethodnog mjeseca dobio prvih 1,2 miliona eura od Direktorata za nauku i inovacije Evropske Komisije, koji će omogućiti prelazak u drugu fazu ovog projekta. Damjanović i prof. Hervig Šoper (Herwig Schopper), nekadašnji generalni direktor CERN-a i idejni tvorac SEEIIST projekta, upoznali su komesara sa aktivnostima planiranim u okviru sljedeće faze, izrade detaljne Studije dizajna, koja je već započet", saopšteno je iz Ministarstva.

Moedaš je ukazao da će i ubuduće pratiti razvoj SEEIIST-a i pokušati da maksimalno pomogne njegov dalji napredak.

„Izvanredno je što imate i podršku mog kolege, Žan Erik Pakea(Jean Eric Paque), generalnog direktora Direktorata za nauku i inovacije, čije se mišljenje izuzetno cijeni u Briselu i koji od samog početka razumio vrijednost SEEIIST-a za region“, istakao je komesar.

On je apostrofirao da je SEEIIST izvanredan primjer “nauke za mir”, jer će omogućiti povezivanje svih zemalja regiona i njihov dalji napredak i razvoj.

Komesar je SEEIIST još jednom uporedio sa SESAME projektom, u Jordanu, koji je sjajan primjer „nauke za mir“ na Bliskom Istoku. Ovaj projekat je prepoznat i snažno finansijski podržan od strane EK.

„Bilo bi sjajno da SEEIIST doživi sudbinu SESAME projekta, i ja se nadam da će biti tako“, istakao je komesar.

Tokom sastanka u CERN-u diskutovalo se i o SEEIIST događaju (SEEIIST Kick-off meeting), planiranom za 18. septembar u Budvi, koji će i zvanično najaviti početak prve faze projekta, a uz prisustvo velikog broja visokih zvaničnika EK, ministara regiona, direktora naučnih institucija i predstavnika evropske naučne zajednice.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније