Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

03. 07. 2019. 17:10 >> 17:15

CGO

Luče ne odražavaju znanje i obrazovanje

Rastući broj diploma "Luča" nije u skladu sa rezultatima koji crnogorski učenici dobijaju na PISA testiranjima što dovodi u pitanje i njihovu vjerodostojnost, zabrinuti su u Centru za građansko obrazovanje (CGO).

Iz te NVO podsjećaju da je tokom PISA testiranja Crna Gora 2015. godine bila u nauci na 59 mjestu od 70, u čitanju 53 od 70, i u matematici 52 od 70.

"Crna Gora je među najgore kategorisanim zemljama, ispod 450 bodova. Naime, srednja kategorija je između 450 do 500, a najbolji su preko 500 bodova", navodi se u saopštenju.

Inflacija odlikaša, kako su kazali, dugogodišnji je problem obrazovnog sistema u Crnoj Gori.

"To predstavlja posljedicu činjenice da su trka za ocjenama i pritisak roditelja na nastavno osoblje potisnuli adekvatno vrednovanje učenika koja treba biti zasnovano na znanju", navode iz CGO.

Kako dodaju, u prosjeku, u posljednjih pet školskih godina, u osnovnim školama u Podgorici i Tuzima, preko 15% učenika ili 1.844 su bili "lučonoše", pri čemu, kako dodaju, nerijetko ima i odjeljenja u kojima su "lučonoše" većina.

Slična je, kažu, situacija i u srednjim školama.

"Gdje je 1.159 'Luča' diploma u posljednjih pet godina u gimnazijama u Podgorici i Tuzima i srednjim stručnim školama, odnosno 10.93% onih koji su upisali četvrti razred u svim škola, uz napomenu da najveći broj 'lučonoša' imaju gimnazije", navodi se u saopštenju.

CGO apeluje na nadležne u obrazovnom sistemu da pomno analiziraju disbalans između broja "luča" i relevantnih načina provjere znanja učenika, među kojima je, kako su kazali, svakako jedno od najvažnijih PISA testiranje.

"Nećemo ništa kao društvo dobiti ako probleme budemo stavljali pod tepih ili ih skrivali 'lučama'", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније