Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

04. 07. 2019. 22:35 >> 22:41

INSTITUT ALTERNATIVA

Predstavljen ažurirani portal Moj novac

Institut alternativa predstavio je unaprijeđeni i ažurirani portal Moj novac, koji sada sadrži skoro cijelu deceniju budžetskih podataka, pregled sprovođenja Programa reforme upravljanja javnim finansijama i unaprijeđeni prikaz kapitalnog budžeta.

Iz Instituta su kazali da unaprijeđeni i ažurirani portal predstavlja vizuelizaciju budžetskih podataka na državnom nivou, što građanima omogućava jednostavan uvid u način na koji se prikuplja i troši njihov novac.

Portal, kako je saopšteno, sada sadrži skoro cijelu deceniju budžetskih podataka, gdje su prikazani svi godišnji budžeti od 2011. godine.

„Budžetske podatke je moguće pretraživati po ekonomskoj i organizacionoj klasifikaciji, odnosno po vrsti primitaka i izdataka, kao i po institucijama uz detaljan pregled svih programa“, rekli su iz Instituta na radionici na kojoj je predstavljen portal.

Jedan od novih sadržaja je i pregled sprovođenja Programa reforme upravljanja javnim finansijama, strateškog dokumenta kojim se uprava, između ostalog, obavezala na korjenitu promjenu načina na koji se planira i predstavlja budžetska potrošnja.

„Građanima je omogućeno da na pregledan način saznaju što je Vlada obećala i prate dinamiku sprovođenja Programa“, kazali su iz Instituta.

Unaprijeđeni prikaz kapitalnog budžeta omogućava, kako je objašnjeno, pretragu kapitalnih projekata po opštinama u kojima se sprovode, programima kojima pripadaju ili visini budžetskih sredstava koja su opredijeljena za projekat.

„Osnovni podaci o projektima su upotpunjeni izvodima iz izvještaja uprava za saobraćaj i javnih radova, tako da omogućavaju građanima da saznaju šta je urađeno da se obećani projekat sprovede u djelo“, naveli su iz Instituta.

Oni su podsjetili da je portal pokrenut 2017. godine, kao prva vizuelizacija državnog budžeta.

„Uprkos apelima civilnog društva, budžetski podaci u Crnoj Gori su još zvanično dostupni samo u, često nepretraživom, pdf formatu i ne postoji budžet za građane na državnom nivou, pa je svako bavljenje budžetom otežano. Stoga je Moj novac nastao u namjeri da stvorimo alat za građane i civilno društvo kojim će jednostavno i lako ostvariti uvid u detalje državnog budžeta“, rekli su iz Instituta.

Portal sadrži i budžetski rječnik, sa definicijama svih budžetskih pojmova, kao i biblioteku koja sadrži sve godišnje budžetske dokumente od 2011. godine.

Radionica je organizovana u okviru projekta Money Watch: Civilno društvo, čuvar budžeta, koji sprovodi Institut alternativa u saradnji sa nevladinom organizacijom (NVO) Novi horizont i Institutom za javne finansije, uz podršku Evropske unije i kofinansiranje od strane Ministarstva javne uprave.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније