Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: M.M ]

04. 07. 2019. 17:36   >>  17:34

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Proslijedili dokumentaciju Odsjeku za privredni kriminalitet

Odsjeku za privredni kriminalitet pljevaljskog Centra bezbijednosti (CB) proslijeđena je dokumentacija u vezi sa osnovanom sumnjom da su pojedini službenici Područne jedinice Uprave za šume u Pljevljima napravili niz propusta kod dodjele drvne mase sa trase dalekovoda Pljevlja-Čevo.

 

Koordinacioni tim za suzbijanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu proslijedio je dokumentaciju Odsjeku za privredni kriminalitet CB Pljevlja, koji će u saradnji sa nadležnim tužiocem sprovesti neophodne radnje.

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja kazali su da je taj slučaj, kao i ostali koji su otkriveni i procesuirani u prethodnom periodu kao rezultat rada Koordinacionog međuresorskog tima za suzbijanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu, bili tema zajedničkog sastanka održanog u Pljevljima.

Predstavnici tima su, kako je objašnjeno, analizirali ostvarene rezultate na planu zaštite šuma, sa posebnom pažnjom na dinamiku procesuiranja pokrenutih prijava protiv počinilaca bespravnih aktivnosti.

„Poseban fokus je bio usmjeren na područne jedinice Pljevlja, Mojkovac i Kolašin u kojima su u prethodnom periodu bile izražene i otkrivene bespravne sječe, a o kojima je javnost u kontinuitetu informisana“, navodi se u saopštenju.

Koordinacioni tim je na sastanku, takođe, upoznat i sa nalazom Komisije koju je formirao direktor Uprave za šume, Nusret Kalač sa zadatkom da utvrdi stanje šuma na području PJ Mojkovac na lokalitetima Petrovića Omar i Crvena lokva gdje je konstatovana bespravna siječa od 367,67 metara kubnih na tom području.

„I u tom pravcu, kako je poručeno, podnijeće se odgovarajuće prijave protiv odgovornog službenika Uprave za šume i koncesionara koji je vršio sječu na tom prostoru“, dodaje se u saopštenju.

Na sastanku je bilo riječi o slučaju davanja koncesije preduzeću iz Pljevalja koje je u vrijeme dobijanja predmetne koncesije imalo višegodišnju blokadu žiro računa od više od dva miliona eura.

„Takođe je ukazano na potrebu preduzimanja mjera za slučajeve tri koncesije na prostoru PJ Kolašin gdje su evidentni propusti nadležnih službenika koji su omogućili da se posiječe višestruko veća količina drvne mase od ugovorene i to bez prateće planske dokumentacije“, rekli su iz Ministarstva.

U prvom slučaju se radi o koncesionaru koji je po konkursu dobio na korišćenje 8,4 hiljade metara kubnih, a iskoristio je 43,25 hiljada metara kubnih. Drugo preduzeće je po konkursu dobilo na korišćenje 24,12 hiljada kubika, a iskoristio je 29,47 hiljada kubika.

Sa trećim preduzećem ugovorena je sječa od preko šest hiljada kubika bez planske dokumentacije.

Na sastanku je ocijenjeno da i pored svih napora na suzbijanju nelegalnih radnji u šumama i mjera na uređenju te oblasti, prostor nezakonitim radnjama u šumama ostavlja neadekvatna, odnosno blaga kaznena politika koja se sprovodi po prijavama za učinjene teže povrede radne dužnosti.

Tema sastanka u Pljevljima bila je i zaštita šuma od požara, imajući u vidu da je zbog visokih temperatura u tom periodu godine povećana opasnost od njihove pojave.

Na sastanku je dogovoreno da se u Upravi za šume uspostave cjelodnevna dežurstva, kako bi se u saradnji sa Direktoratom za vanredne situacije uspostavila efikasno praćenje terena i preventivno i pravovrmeno reagovalo na planu zaštite šuma od požara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније