Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

05. 07. 2019. 20:01 >> 19:50

MANS SAOPŠTIO

"Radulović demantovao sam sebe"

Pavle Radulović, ministar održivog razvoja i turizma, juče je konačno demantovao i samog sebe, kada je, suočen sa činjenicama, priznao da je rijeka Tara ipak devastirana i to tek nakon više od 20 dana nakon što je to potvrđeno i izvještajem UNESCO-a, saopšteno je iz NVO MANS.

Podsjetimo, Radulović je, između ostalog, juče kazao da gradnja autoputa nije imala uticaj na Taru. "Tvrdili smo da je taj uticaj lokalan i da je velika većina privremena, a da dio uticaja koji ostaju nemaju apsolutno nikakvog efekta na zaštićeni dio Tare", istakao je Radulović.

"Ministar je juče izjavio da rijeka Tara nije u potpunosti ugrožena radovima na izgradnji autoputa, nakon što je prethodno mjesecima tvrdio da rijeka nije ugrožena uopšte, i da se na terenu u blizini Mateševa ne dešava ništa neobično. Iako izbor da li vjerovati snimcima sa terena ili onome što govori ministar nije bio posebno težak, Radulović je bio istrajan u pokušajima da na svaki način ublaži odgovornost, kako svoju, tako samog CRBC-a za ono što se dešava na Tari", kazali su u MANS-u.

Sa druge strane, kako se navodi u saopštenju, NVO MANS izražava zadovoljstvo činjenicom da je Radulović ipak, "pritisnut ocjenama koje stižu sa međunarodnih adresa, konačno promijenio ugao gledanja i javnosti priznao da devastacija ipak postoji".

"Dodatno, ministar je u vezi sa (ne)radom inspekcija rekao da se ne praktikuje „politika nekažnjavanja“, i to nakon što su nevladine organizacije i mediji u više navrata tvrdili da je očigledno da se ne vrši skoro nikakav inspekcijski nadzor uticaja izgradnje autoputa na životnu sredinu, naročito u dijelu uticaja na rijeku Taru", kažu u MANS-u.

Da kineska kompanija i njeni podizvođači ne trpe skoro nikakve posljedice zbog nepoštovanja ekoloških standarda, kako se ističe, i zvanično je potvđeno nedavno, kada je Uprava za inspekcijske poslove NVO MANS dostavila podatke o tome da je njena ekološka inspekcija od početka izgradnje autoputa, za četiri godine, teren obišla svega 70-ak puta.

"Iako je jasno da životna sredina strada pod udarom nemarnih izvođača radova, ekološka inspekcija je u tom periodu izrekla minimalne kazne. Istovremeno, Uprava za inspekcijske poslove i dalje odbija da pruži bilo kakve konkretne podatke o tome zbog kakvih propusta su i te minorne kazne izrečene, čime direktno krše Zakon o inspekcijskom nadzoru, koji mora biti javan. Dodatno, time se ne poštuje ni Ustav Crne Gore, jer se od građana kriju podaci o stanju životne sredine, što čini jedan u nizu sramotnih primjera odnosa institucija sistema prema javnosti", naglašavaju iz MANS-a.

Oni smatraju da bi Radulović morao da zatraži objavljivanje svih podataka o stanju životne sredine na i oko gradilišta autoputa, "čime bi dijelom pokazao da radi u javnom interesu, a ne u interesu kineske kompanije CRBC i njenih podizvođača".

"Ipak, svako Radulovićevo djelovanje u vezi sa do sada najvećim infrastrukturnim projektom u Crnoj Gori bilo je usmjereno ka zaštiti interesa kineske i zaštićenih domaćih kompanija, a na uštrb javnog interesa", zaključuju iz MANS-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније