Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

06. 07. 2019. 13:53 >> 13:51
1

POJAČANE KONTROLE

Za pokušaj eksploatacije pijeska krivične prijave

Kontrola crnogorskih vodotoka u cilju suzbijanja nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska iz rječnih vodotoka i vodnog zemljišta intenzivirana je ovih dana. Predstavnici Koordinacionog međuresorskog tima za suzbijanje te pojave zajedno sa lokalnim komunalnim policajcima i inspektorima obišli su opštine Bijelo Polje, Mojkovac i Kolašin.

Kao rezultat kontrole i obilaska terena podnijet je jedan prekršajni nalog protiv jednog fizičkog lica zbog pokušaja nelegalne eksploatacije na Tari, na području mojkovačke opštine.

“Mogućnost za nastavak još snažnije kontrole vodotoka stvorena je odlukom Vlade koja je, da podsjetimo, krajem juna produžila Uredbu o povjeravanju dijela poslova Uprave za inspekcijske poslove Glavnom gradu Podgorica i opštinama Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Kolašin, Mojkovac, Nikšić i Rožaje. Time je značajnom broju komunalnih policajaca i inspektora u ovim opštinama dato ovlašćenje da u punom kapacitetu i još efikasnije sprovode monitoring i kontrolu vodotoka na području ovih opština, te da mogu pokrenuti prekršajne i krivične prijave protiv prekršioca”, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Takođe, donijet je novi akcioni plan za suzbijanje nelegalne eksploatacije rječnih nanosa iz vodotoka 2019 – 2021 godine i izmijenjen sastav Koordinacionog tima koji će pratiti njegovu realizaciju, a u čijem sastavu su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Uprave za vode, Uprave za inspekcijske poslove, Uprave policije, Osnovnog tužilaštva, kao i Komunalne policije i Komunalne inspekcije iz Glavnog grada Podgorica i navedenih opština.

Predstavnici Koordinacionog tima, kako su i najavili na prvoj sjednici u Podgorici, intenzivirali su aktivnosti na terenu. Predstavnici tima, na čelu sa predsjednikom, direktorom Uprave za vode Damirom Gutićem, tokom

obilaska Bijelog Polja, Mojkovca i Kolašina održali su sastanke na kojima su zajedno sa predsjednicima ovih opština, predstavnicima komunalne policije i inspekcije analizirali trenutno stanje i definisali dalje zajedničke
aktivnosti u svakoj od navedenih opština.

Zajednički zaključak sa sastanaka jeste da će komunalna policija i komunalna inspekcija kontinuirano vršiti monitoring vodotoka, a ukoliko se zatekne bilo ko u radnji nelegalne eksploatacije materijala biće kažnjen na licu mjesta.

Takav slučaj otkriven je prilikom posjete Mojkovcu, gdje je terenski obilazak rezultirao podnošenjem prekršajnog
naloga protiv jednog fizičkog lica zbog pokušaja nelegalne eksploatacije.

U okviru prve faze sprovođenja aktivnosti na suzbijanju nelegalne eksploatacije opštine će, u saradnji sa vodoprivrednom inspekcijom i komunalnom policijom i inspekcijom, prekontrolisati sve lokacije sa deponovanim materijalom i izvršiti premjer istog. Uslijediće kontrola svih firmi koje u svom poslovanju imaju vezu sa ovom vrstom materijala, što će biti urađeno od strane nadležne inspekcije.

“Ovom prilikom pozivamo i građane i civilni sektor da nastave sa doprinosom zaštiti crnogorskih vodotoka i da sumnju na nelegalne aktivnosti prijave na ranije otvorenu e-mail adresu prijavieksploataciju@uzv.gov.me”, zaključuju u Ministarstvu poljoprivrede.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније