Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

09. 07. 2019. 13:53 >> 13:58

ŠEHOVIĆ NASTAVNICIMA

Mijenjajte sistem vrijednosti i ne podliježite pritiscima

Nastavnici su tu da mijenjaju i poboljšavaju sistem vrijednosti, ali i da, uz podršku Vlade i resornog ministarstva, nikad ne dozvole da podlegnu pritiscima vezanim za kriterijume i ocjenjivanje učenika, kojima su potpuno neopravdano izloženi", poručio je ministar prosvjete Damir Šehović na prijemu nastavnika iz Crne Gore koji su dobili priznanje od Asocijacije najboljih nastavnika bivše Jugoslavije (ANN EX YU).

Kvalitet i objektivnost kriterijuma, poručio je ministar, su obaveza nastavnika, a obrazovanje njihova misija i na tom putu će imati snažnu podršku Ministarstva, ali i punu zaštitu.

"Nama je potrebno znanje, a ne fingiranje znanja", poručio je Šehović sa saradnicima na današnjem prijemu.

Asocijaciju su osnovale učiteljice Željana Radojičić-Lukić iz Srbije i Vesela Bogdanović iz Makedonije, koje su ujedno bile i finalistkinje takmičenja Global Teacher Prize za izbor najboljeg učitelja svijeta.

Kako je dio prisutnih poručio, Crna Gora krenula je u ozbiljnu, sistemsku podršku najboljima iz obrazovanja, a iskoraci na tom polju su vidljivi, osnivanjem Fonda za kvalitet i talente, iz koga je prošle godine dobilo nagradu 500 najboljih nastavnika i đaka, i podrškom nastavničkim inicijativama koje za cilj imaju umrežavanje i razmjenu dobrih iskustava. Uz državnu nagradu "Oktoih", te aktivnosti sindikata prosvjete i Ministarstva, kreira se, konstatovano je, ambijent u kome je obrazovanje opet u fokusu.

Šehović je istakao i da "ljepšeg, ali i odgovornijeg posla od nastavničkog nema.

"Pokušavamo da vam svojim aktivnostima stavimo do znanja da prepoznajemo tu činjenicu i da poštujemo vaš trud i napor koji ulažete. Trudimo se i vas podstaknemo da nastavite rad na sebi istim tempom, da ne dozvolite da poneka manjkavost sistema uguši vašu motovaciju i volju za usavršavanjem, ali i da u otvorenom i direktnom razgovoru čujemo sve o problemima sa kojma se susrijećete. Zato smo, između ostalog, organizovali ovaj sastanak", poručio je Šehović.

Jedna od nastavnica koja je dobila Priznanje, Mirsada Šabotić, koja je i dobitnica "Oktoih" nagrade, rekla je da je analiza podrške nastavničkoj struci iz regiona na kojoj je radila, pokazala da je u Crnoj Gori sistem prepoznavanja i nagrađivanja najboljih u obrazovanju sve kvalitetniji. Slično su istakle i ostale prisutne kolege, koji su posebno naglasile da su rad Asocijacije, te uspostavljanje Fonda za kvalitet i talente od strane Ministarstva, dali motivaciju nastavnicima i omogućili njihovo umrežavanje, kako unutar Crne Gore tako i šire.

Jedan od dobitnika Priznanja Sava Kovačević, rekao je da je za nastavnike direktan i otvoren razgovor poput današnjeg, značajan, posebno, jer se njime još jednom daje podrška kreiranju sistema po mjeri učenika i šalje poruka da nastavnici jesu važni.

Tokom sastanka razgovarano je o ciljevima rada najboljih nastavnika, uključujući umrežavanje najboljih sa prostora bivše Jugoslavije, povećanje vidljivosti njihovog rada, te promociju i afirmaciju dobrih praksi, a prisutnima su uručeni i prigodni pokloni.

Nastavnici iz Crne Gore koji su dobili priznanje pomenute asocijacije su Biljana B. Joksimović, OŠ "Vukašin Radunović" iz Berana, Biljana Vukmanović, OŠ "Jugoslavija" iz Bara, Danijela Bokan, Srednja stručna skola sa Cetinja, Dragana Radoman, OŠ "Milija Nikčević", Nikšić, Jasmina Srdanović, SŠ "Bećo Bašić", Plav, Jelena Perunović-Samardžić, JPU "Bambi" iz Tivta, Marija Perović-Bogićević, OŠ "Dr Dragiša Ivanović" Podgorica, Matije Zorić, OŠ "Mihailo Žugić" Odžak, Pljevlja, Milka Cerović, OŠ "Jovan Draganić" iz Nikšića, Nada Orbović, OŠ "Luka Simonović" iz Nikšića, Natalija Savićević-Mrvaljević, OŠ "Bogdan Kotlica" iz Boana, Šavnik, Sanela Adrović, OŠ "25.maj" Rožaje, Sanja Pantović, "Druga osnovna škola" iz Budve, Tanja Đonlaga, OŠ "Olga Golović", Nikšić, Vera Joksimović OŠ "Risto Ratković", Bijelo Polje, Zorica Joksimović, "Druga osnovna škola" iz Budve, Ljiljana Milović, OŠ "Anto Đedović" Bar, Sava Kovačević, OŠ "Oktoih" Podgorica, Ljiljana Ražnatović, OŠ "Pavle Rovinski" Podgorica, Olivera Lučić, Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola, Nikšić, Senada Đešević, SMŠ "Bećo Bašić" Plav, Mirsada Šabotić, Gimnazija "30.septembar" Rožaje, Snježana Bošković, OŠ "Olga Golović" Nikšić, Nevenka Vulić, OŠ "Sutjeska" Podgorica, Dušanka Vujičić, OŠ "Ratko Žarić" Nikšić, Marina Andrijević-Petrović, OŠ "Jugoslavija" Bar i Olivera Leković, OŠ "Pavle Rovinski" Podgorica.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније