Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

09. 07. 2019. 18:17   >>  10. 07. 2019. 06:10 1

NAKON PRIMJEDBI

Brišu sporne odredbe o tajnosti podataka

Ministarstvo odbrane izbrisaće iz izmjena i dopuna Zakona o tajnosti podataka odredbe kojima je predviđeno uvođenje novog osnova za proglašavanje dokumenata tajnim, odnosno da podaci mogu biti sakriveni od javnosti zbog “ostvarivanja funkcije organa”.

Predstavnici nevladinog sektora su na javnoj raspravi koju je danas oragnizovalo Ministarstvo odbrane ocijenili da izmjene i dopune Zakona o tajnosti podataka nijesu u skladu sa Ustavom Crne Gore i međunarodnim konvencijama, i da će ih ukinuti zbog toga pasti na Ustavnom sudu.

Iz Ministarstva su najavili da će iz Nacrta zakona izbrisati članove član 6 i stav 1 člana 2, kojim se, kao osnov za određenje stepena tajosti dodaje “kao i za ostvarivanje funkcije organa”.

„Ostaće podatak interno ali neće biti definisan ovako. Brisaćemo ono što smo dodali u članu 12 i definisaćemo ga onako kako je glasio u osnovnom tekstu Zakona“, saopštila je vršilac dužnosti sekretara Ministarstva odbrane Nada Ulićević.

Vlada je prethodno povukla iz skupštinske procedure Predlog zakona uvažavajući primjedbe i sugestije koje je iznio civilni sektor i dala da ga Ministarstvo odbrane u formi Nacrta uputi na javnu raspravu.

Ulićević je kazala da namjera Ministarstva odbrane ni Vlade Crne Gore nije bila da tim odredbama onemogući civilnu kontrolu nad radom organa državne uprave.

"Naprotiv, svakome se desi greška i propust. Nama je ova odredba bila potpuno jasna jer smo je vezali za član 12 u okviru koga se daje stepen tajnosti, a to su oblasti utvrđene Ustavom. Moguće da nismo dovršili definiciju i uobličićemo taj dio normom kako će biti svima jasna i neće dovodoti do nedoumicia u pogledu njene primjene i kako ona glasi“, rekola je Ulićević.

Nakon sugestije predstavnika civilnog sektora, Ulićević je kazala da je na javnoj raspravi nije Zakon o slobodnom pristupu informacija već Zakon o tajnosti podataka.

Prema njenim riječima, osnovni tekst Zakona o tajnosti podataka usaglašen je sa svim konvencijama, a osnovni tekst i Predlog zakona sa odredbama Ustavom.

Ona je kazala da su kod stepenovanja podatka interno napravili grešku koju će, kako je ponovila, poboljšati kako to ne bi bilo tumačeno na pogrešan način.

Ulićević je kazala da je Predlog zakona pripremila interesorna radna grupa koja je bila sastavljena od predstavnika ministarstava odbrane, unutrašnjih i vanjskih poslova, Agencija za nacionalnu bezbjednosti i Direkcije za zaštitu tajnih podataka.

Ulićević je navela da Ministarstvo nije bilo obavezno da organizuje javnu raspravi s obzirom da je Zakonom o državnim službenicima i namješenicima rečeno da se javna rasprava ne sprovodi za zakone koji uređuju odnose u oblasti odbrane i bezbjednosti.

“Međutim, u cilju transparentnosti i da ispravimo greške ako su učinjene u Predlogu zakona organizovali smo ovu javnu raspravu”, rekla je Ulićević i dodala da danas tek čuju primjedbe jer predstavnici civilnog sektora svoje sugestije nijesu dostavili u pisanoj formi.

Advokat Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Veselin Radulović smatra da Predlog zakona nije usaglašen sa Ustavom niti međunarodnim konnvencijama i čak direktno suprotan nekim odredbama konvencija.

„Ovaj zakon morao je biti usaglašen sa Koncencijom o zaštiti ljudskih prava i sloboda, Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima, Konvencijom o dostupnosti ingformacija o učešću javnosti u donošenju odluka, Konvencijom Ujedinjenih nacija protiv korupcije, Konvencijom Savjeta evrope o pristupu službenim dokumentima, a koje je Crna Gora ratifikovala i čije bi odredbe trebalo da poštuje“, rekao je Radulović.

On je podsjetio da Ustav i konvencije ne dozvoljavaju mogućnost ograničenja pristupa informacijama kako je to definisano zakonom citirajući član kojim se propisuje da su „tajni podaci oni čijim bi otkrivanjem nastupile ili mogle nastupiti štetne posljedice za ostvarivanje funkcije organa“.

Prema riječima Radulovića, izmjene su suprotne i stavovima Evropskog suda za ljudska prava koji je zauzeo stav da zakon ne može da dozvoljava proizvoljna ograničenja koja mogu postati oblik indirektne cenzure.

On je citirao da se prema Ustavu pravo pristupa informacijama može ograničiti ukoliko je to u interesu zaštite života, javnog zdravlja, morala i privatnosti, vođenja krivičnog postupka, bezbjednsoti i odbrane Crne Gore, spoljne monetarne i ekonomske politike.

Radulović je ukazao da odredbom međunarodnih konvencija nije predviđeno da zvanična dokumenta mogu biti tajna radi zaštite ostvarivanja funkcije organa.

„Postoje ozbiljni razlozi da se Zakon povuče iz javne rasprave i da se traži mišljenje od Ministarstva pravde da li su neke odredbe u suprotnosti sa međunarodnim konvencijama i Ustavom Crne Gore“, naveo je Radulović.

Predjsednik Upravnog odbora Instituta alternativa Stevo Muk saglasan je da je dodati osnov za ograničenje prava na pristup informacije, koji je predviđen izmjenama i dopunama Zakona, protivustavan.

Prema njegovim riječima, cilj donošenja izmjena je da se obesmisli pristup informacijama.

„Velika je prevara kada neko kaže da se ovaj zakon odnosi na odbranu i bezbjednost. Odnosi se na oblast pristupa informacijama i tumačenje da nijeste bili obavezni da organizujete javnu raspravu je netačno“, naveo je Muk.

On je rekao da nema nijednog argumenta Ministarstva odbrane koji može da osporiti tezu da su izmjene Zakona protivustavne.

Muk trvrdi da će izmjene Zakona "pasti" na Ustavnom sudu.

Dejan Milovac iz Istraživačkog centra MANS-a rekao je da su neki od najvećih slučajeva organizovanog kriminala, koje je procesuiralo Tužilaštvo, otkriveni zahvaljući slobodnom pristupu informacijama.

On smatra da ne mogu interno biti navedeni podaci koji se tiču stanja na žiro računu nekog grada, podaci o isplati iz budžetske rezerve, podaci kako je prodata određena državna imovina.

Etiketa interno, kako je ukazao Milovac, koristila se upravo za one informacije koje su ukazivale na korupciju ili kršenje zakona.

„Ovdje se zapravo zadire u Ustavom zagarantovano pravo na slobodan pristup infirmacijama, a novinarima i nevladinim organizacijma se izvlači jedan od posljednih mehanizama za kontrolu vlasti“, ocijenio je Milovac.

Konsultant u Građanskoj alijansi Darko Ivanović rekao je da se izmjenama Zakona o tajnosti podataka otvara veliki horizont da se ništa ne može saznati.

„Proširili ste horizont za ograničenja, a zapravo sužavate demokratiju u državi“, poručio je Ivanović.

On je rekao da istrage u Crnoj Gori ne vodi policija, već da su mediji i NVO doveli do otkrivanja velike afere.

„Kako sada da otkriju neko krivično djelo, ukažu na njega, ako ste ovo zaključali na ovakav način“, pitao je Ivanović.

Javna rasprava traje do sjutra, nakon čega će Ministarstvo odbrane pripremiti izvještaj o javnoj raspravi, sprovesti proceduru usklađivanja sa nadležnim organima radi dostavljanja Vladi na razmatranje i utvrđivanje i na dalji postupak u skupštinsku proceduru.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније