Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

10. 07. 2019. 14:18   >>  16:22

SIMOVIĆ U MOJKOVCU

Novih četiri miliona eura za razvoj sjevera

Kroz projekat razvoja ruralnih područja, koji realizuje Vlada Crne Gore uz podršku Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD), u ovoj godini biće investirano novih četiri miliona eura.

Investicije će biti realizovane u sedam opština koje su uključene u projekat: Nikšiću, Bijelom Polju, Beranama, Mojkovcu, Žabljaku, Petnjici i Šavniku, u kojima će biti izgrađeni novi vodovodi, novi kilometri puta i podržan značajan broj poljoprivrednih gazdinstava u dijelu unapređenja proizvodnje i plasmana proizvoda.

To je saopštio potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović danas u Mojkovcu, na poljoprivrednom gazdinstvu Ratka Smolovića u Slatini, koji je jedan od korisnika podrške.

Asfaltiraće 32 kilometra seoskih puteva, graditi nove vodovode

Simović je najavio da će kao rezultat ovogodišnjeg javnog poziva kroz projekat biti asfaltirano 45 seoskih puteva u dužini 32 km, u šta će biti uloženo 2,24 miliona eura. Asfalt će postaviti na putevima od Velimlja i Trubjele u Nikšiću, do Vrbice i Radmanaca u Petnjici, od Prošćenja i Žari u Mojkovcu, do Rasova i Čeoča u Bijelom Polju, od Njegovuđe i Motičkog gaja na Žabljaku i Boana u Šavniku do Polica i Štitara u Beranama, kao i na brojnim drugim ruralnim putevima na sjeveru.

"U projekte vodosnabdijevanja kroz Program razvoja ruralnih područuja biće investirano oko 900.000 eura, u osam akumulacija i 13 vodovoda. Kvalitetno vodosnabdijevanje i putevi predstavljaju neophodan uslov za dalji razvoj ruralnih područja. Radujemo se jer ovakvim konkretnim projektima unapređujemo kvalitet života u ruralnim područjima i unapređujemo uslove za bavljenje poljoprivredom", poručio je potpredsjednik Vlade.

Za nabavku stoke i opreme 850.000 eura

Simović je dodao da su kroz komponentu 1 ovog projekta u toku investicije vrijedne oko 850.000 eura za primarnu proizvodnju, preradu, otkup i skladištenje, kojima je nabavljeno oko 600 grla krupne i sitne stoke, preko 200 komada sitne mehanizacije i opreme i izgrađena dva otkupna centra.

Podsjetio je da je kroz brojne programe bespovratne podrške samo u posljednje tri godine nabavljeno oko 7.000 komada krupne i sitne stoke i preko 4.200 komada mehanizacije i opreme.

"Investicije koje su podržane svim ovim projektima predstavljaju realizaciju programa ukupne vrijednosti preko 14 miliona eura, u čemu Vlada učestvuje sa 8,1 milion, od čega 3,9 miliona sredstava iz povoljnog zajma IFAD-a, zatim IFAD sa 1,9 miliona granta i opštine sa 1,6 miliona eura. Sve ovo nas uvjerava da ćemo se, uz izdašna sredstva koja obezbjeđujemo u Agrobudžetu, ubrzo radovati novim kilometrima kvalitetnih ruralnih puteva i vodovoda širom Crne Gore, koji će vrijednim domaćinima i njihovim porodicama donijeti bolje uslove za život i privređivanje. Ostvareni rezultati u ovakvoj partnerskoj saradnji ohrabrenje su za sve nas i najbolja garancija dobrih rezultata i u budućem radu", ocijenio je Simović.

Podrška za Mojkovac u pravom trenutku

Predsjednik Opštine Mojkovac Ranko Mišnjić kazao je da je podrška kroz ovaj projekat mojkovačkoj opštini došla u pravom trenutku, kada rade na unapređenju putne infrastrukture i vodosnabdijevanja u najmanje razvijenim ruralnim područjima opština.

"Svjesni smo realnog stanja na terenu, kada je u pitanju razvoj poljoprivreda, svih izazova sa kojima se trenutno bore naši poljoprivredni proizvođači. Jako smo svjesni i potencijala koje zajedno kao lokalna zajednica imamo i puta koji je do sada pređen kada se radi o unapeđenju uslova za pokretanje i razvoj proizvodnje na poljoprivrednim gazdinstvima", kazao je Mišnjić, ističući da na putu stvaranja Mojkovca kao sredine, gdje će poljoprivreda biti jedna od nosećih razvojnih grana imaju u Ministarstvu poljoprivrede pouzdanog i jakog partnera.

Takođe, saradnja i razmjena znanja, iskustava i vrijednosti, prema njegovim riječima potrebna je i među poljoprivrednicima iz opština, posebno na sjeveru, kao što je potrebna i loklanim administracijama, kao njihovoj podršci na putu razvoja.

Simović je obišao i Otkupni centar za mlijeko u Poljima, koji je rekonstruisan i opremljen u okviru Projekta razvoja ruralnih područja. Otkupni centar će, kako je ocijenjeno, biti značajan zamajac razvoja stočarstva i brojnih poljoprivrednih gazdinstva koja se bave proizvodnjom mlijeka na području mojkovačke opštine i širem području.

Potpredsjednik Simović je tokom boravka u Mojkovcu održao i pojedinačne radne sastanke sa predsjednicima opština.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније