Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

11. 07. 2019. 06:55 >> 06:54
6

PEŠIĆ

Rad Lakićević Đuranović nije naučni plagijat

Naučni rad profesorice Pravnog fakulteta Bojane Lakićević Đuranović nije plagijat s obzirom da su njemu korišćeni dijelovi specijalističkog rada koji je u naučnom svijetu neformalna publikacija, kazao je profesor Vladimir Pešić. Ipak, Pravni fakultet po ovom pitanju, smatra on, treba jasno da se oglasi kako bi se sumnje u akademsku zajednicu odagnale. Vanredna profesorica na Pravnom fakultetu UCG Bojana Lakićević-Đuranović, koju je Centar za građansko obrazovanje optužio da je u jednom srpskom časopisu objavila rad studenta kao svoj, rekla je da još ne želi da komentariše te tvrdnje.

"Akademska zajednica Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore treba da iskaže jasan stav po pitanju slučaja navodnog plagiranja specijalističkog rada studenta od strane profesorice Pravnog fakulteta Bojane Lakićević Đuranović", kazao je Dnevnim novinama profesor Prirodno – matematičkog fakulteta nekadašnji predsjednik naučnog odbora UCG Vladimir Pešić.

Profesorica UCG ne želi da komentariše optužbe

Vanredna profesorica na Pravnom fakultetu UCG Bojana Lakićević-Đuranović, koju je Centar za građansko obrazovanje optužio da je u jednom srpskom časopisu objavila rad studenta kao svoj, rekla je da još ne želi da komentariše te tvrdnje. 

"Ne dajem izjave, još ne želim da komentarišem… Znači, bez komentara", rekla je kratko ona za Pobjedu. Iz Univerziteta Crne Gore su za taj dnevni list juče kazali da će u ovom slučaju postupiti shodno Zakonu o akademskom integritetu.

"Univerzitet Crne Gore će postupiti u okviru svojih nadležnosti", rekli su oni, ali nijesu precizirali što to, odnosno kakve konkretne poteze će primijeniti prema optuženoj profesorici.

Izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević prekjuče je kazala za da su zatražili od Tužilaštva i Univerziteta Crne Gore da se procesuira i sankcioniše slučaj Lakićević Đuranović.

Ta NVO saopštila je da je profesorica objavila u decembru 2018. godine u stručnom časopisu "Pravni život", tematski broj 12 Pravo i zapovijest razuma, rad "Uloga i značaj Suda pravde Evropske unije u stvaranju, tumačenju i primjeni prava – primjeri iz prakse", ali da je on identičan sa radom studenta Đorđija Drinčića.

Profesorica je Drinčiću, kako su pojasnili, bila mentorka prilikom izrade njegovog specijalističkog rada pod nazivom "Uloga i značaj Suda pravde u stvaranju, tumačenju i primjeni prava EU", a koji je on odbranio u junu 2018. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

"CGO je već preduzeo sve mjere i radnje upućujući ovaj materijal sa zahtjevom za procesuiranje i shodno sankcionisanje nadležnim univerzitetskim i drugim organima. Sada je na njima kako će se odnijeti prema tome, odnosno da li će konačno postupiti po zakonu i internim aktima ili će kao i do sada nastavljati da oblikuju klimu u kojoj se štite oni koji ne rade u skladu sa zakonom i akademskom etikom", rekla je tada Uljarević.

Kazala je da su utvrdili da se u ovom slučaju radi o gotovo stoprocentnoj podudarnosti radova, a da je razlika samo u dvije rečenice i jednoj fusnoti, te da je riječ o plagijatu. Predsjednik Suda časti UCG Boris Vukićević je prekjuče za naše novine kazao da je Zakonom o akademskom integritetu ovo pitanje jasno definisano na način da je prema članu 14 Zakona, etički komitet, kog imenuje Vlada, nadležan za radove objavljene van Crne Gore.

"Tako da tijela Univerziteta nijesu nadležna za to pitanje", rekao je on kratko.

Vlada će nakon odmora formirati etički komitet. Uredništvo srpskog časopisa "Pravni život" još nije odgovorilo na pitanja Pobjede o ovom slučaju.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније